Martie la Budapesta

budapesta 047

Budapesta a fost o surpriză foarte plăcută. Efectul ei a fost cu siguranţă sporit de vremea primăvaratică şi de Dunărea mea dragă, pe malurile căreia ne-am plimbat în fiecare zi petrecută aici.

budapesta 307

La începutul anului 2011 ne-am gândit la un city break de primavară şi prin februarie am început să căutăm oferte la agenţii. Dar cum nu am găsit nimic rezonabil ca preţ şi ar fi fost prea din scurt să luăm de pe o lună pe alta bilete de avion (în martie ne doream să plecăm), aproape că am renunţat. Dar ne-am gândit apoi, ce-ar fi dacă am merge la Budapesta şi să ne organizăm noi vacanţa (pe atunci nu aveam încă experienţa)?

budapesta 061

Cazare şi transport

Am zburat cu WizzAir din Târgu Mureş, iar pentru cazare am ales City Hotel Ring, unde am plătit mai puţin de 50 de euro pe noapte camera dublă, cu micul dejun inclus. Hotelul se află în zona centrală, foarte aproape de gara (Nyugati), capătul de linie pentru trenul cu care se ajunge de la aeroport. Clădirea e veche, personalul tânăr şi foarte primitor, micul dejun consistent, deşi nu foarte variat de la o zi la alta.

budapesta 158

Ce să vizitezi în Budapesta

Oraşul este împărţit în două: Buda (oraşul vechi) şi Pesta (oraşul nou), separate de Dunăre şi unite prin 8 poduri, toate realizate din oţel, dar fiecare având arhitectura şi sistemele de construcţie diferite. Interesant este că toate podurile au fost distruse în 1945, fiind reconstruite ulterior, iar astăzi reprezintă şi ele obiective turistice, cel mai cunoscut fiind Podul cu Lanţuri.

budapesta 036

Insula Margareta – este un parc imens înconjurat de apele Dunării. Am lăsat-o pe ultima dimineaţă a vacanţei, pentru că mai aveam puţin timp înainte de a porni spre aeroport. Ne-a impresionat plăcut numărul mare de familii cu copii şi tineri care veneau să petreacă o zi de weekend în natură, făcând mişcare sau vizitând parcul zoo.

budapesta 364

Bastionul pescarilor – se află în oraşul vechi şi în ciuda denumirii de bastion, este de fapt o terasă foarte frumoasă, albă, cu coloane şi turnuleţe, de unde oraşul poate fi văzut de la înălţime.

budapesta 124

Parlamentul – clădirea emblematică pentru capitala Ungariei am admirat-o atât ziua în lumina soarelui, dar şi în timpul croazierei pe Dunăre. În ambele ipostaze ni s-a părut superbă, una din cele mai frumoase construcţii ale oraşului.

budapesta 017

Catedrala Sfântul Ştefan – se află în piaţa unde iarna se organizează Târgul de Crăciun. Este cel mai important lăcaş de cult din întreaga Ungarie, purtând numele lui Ştefan I al Ungariei, primul lor rege, al cărui mână dreaptă  este păstrată aici.

budapesta 071

Dealul Gellert – îmi trezeşte amintiri frumoase, dar şi dureroase, pentru că eram la finalul celei de a treia zi de mers pe jos şi picioarele mele nu mai rezistau. Am urcat cu multe pauze de odihnă şi susţinută moral de Luci, care îşi dorea să ajungă până în vârf, pentru că citise el undeva că de acolo panorama oraşului şi aprinderea luminilor nocturne se vedea cel mai bine. A meritat efortul, fără îndoială. Am găsit şi o bancă liberă şi am avut pentru câteva ore oraşul la picioare, schimbându-se în hainele de seară. O experienţă de neratat!

Vaci Utca – este o stradă pietonală unde de o parte şi de alta găseşti magazine, cafenele şi restaurante. Preţurile nu sunt exagerat de mari, contrar aşteptărilor, iar restaurantele se întrec în a oferi meniuri accesibile pentru turişti. Atmosfera era foarte animată când am fost noi pentru că urma un meci de fotbal între Olanda şi Ungaria, iar suporterii olandezi veniţi să-şi susţină echipa erau ca un roi portocaliu gălăgios şi vesel.

budapesta 285

Bulevardul Andrassy – face parte din 2002 din patrimonial UNESCO, fiind una dintre cele mai importante străzi istorice şi comerciale din ţară. Eu o consider varianta ungurească (şi mai mică) a Champs Élysées. Găseşti aici restaurante şi magazine, case memoriale, muzee şi Opera din Budapesta. Bulevardul Andrassy face legătura între centrul oraşului şi Piaţa Eroilor.

budapesta 309

Casa terorii –  este o fostă închisoare de pe bulevardul Andrassy unde, în perioada nazistă şi apoi comunistă, detinuţii erau torturaţi şi executaţi. Am intrat rapid în atmosfera înfricoşătoare de atunci, pentru că muzeul îmbinat perfect luminile, sunetele, elementele vechi şi moderne, documentarele care se pot urmări pe ecrane, pentru a reda puţin din ceea ce s-a întâmplat acolo. Impresionant şi trist în acelaşi timp…

budapesta 093

Într-o viitoare călătorie la Budapesta neapărat vom ajunge şi la băile termale.

budapesta 161

budapesta 147

budapesta 125

budapesta 176

budapesta 132

budapesta 060

budapesta 055

budapesta 061

budapesta 050

budapesta 026

budapesta 021

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s