Muzeul obiceiurilor populare din Bucovina (Gura Humorului)

A fost o reală surpriză să descoperim în micul oraş un loc unde datinile şi obiceiurile zonei sunt evocate cu multă mândrie celui care trece pragul acestui muzeu. În Gura Humorului nu găseşti foarte multe obiective turistice (lăsând la o parte mănăstirile din jur), aşa că ideea vizitării unui muzeu a fost bine venită.

La prima vedere însă muzeul părea închis, uşa era încuiată, şi fiind duminică, ne-am gândit că nu este program de vizitare. Am sunat totuşi la uşă şi ne-a deschis o doamnă foarte amabilă, bucuroasă de oaspeţi. Văzându-ne interesaţi (aşa cum ne-a mărturisit la sfârşitul vizitei) să aflăm cât mai multe, ne-a transpus prin poveştile ei într-un alt timp şi spaţiu: gospodăria ţăranului bucovinean din trecut, cu toate obiceiurile şi activităţile tradiţionale desfăşurate pe parcursul unui an. Aratul, semănatul, mersul la biserică de Paşti cu cosul plin de bucate pentru a fi sfinţite, folosirea usturoiului de Sfântul Andrei ca să fie alungate duhurile rele sau colindatul sunt doar câteva dintre obiceiurile pe care le-am “văzut” prin poveştile doamnei ghid. Ne-au ajutat însă costumele populare, interioarele caselor şi uneltele pentru treburile gospodăreşti expuse peste tot în muzeu să ne facem o idee mai amplă despre cum se desfăşura viaţa ţăranului bucovinean.

Nu vă lăsaţi păcăliţi de aspectul uşor comunist al clădirii văzute din afară. Esenţa, poveştile şi tradiţiile sunt înăuntru şi aşteaptă să fie cunoscute.

imgj 5 imgj 4imgj 2 imgj 3 imgj 1 imgj 7 imgj 6

Advertisements

One thought on “Muzeul obiceiurilor populare din Bucovina (Gura Humorului)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s