Umbria – impresii de călătorie

Între dorinţa mea de a vizita cât mai multe locuri şi dorinţa lui de a avea o vacanţă mai relaxantă, a trebuit să ajungem la un compromis, aşa că planurile noastre s-au schimbat puţin când am ajuns la destinaţie: de la patru oraşe pe care ne propusesem să le vedem, am rămas la trei. Am vizitat Perugia, Assisi şi Gubbio, dedicând fiecăruia câte o zi. 

Umbria_11

Umbria_10

La Assisi am ajuns a doua zi şi, deşi iniţial speram să-l cuplăm cu Spelo, l-am lăsat pe acesta din urmă pentru o vizită viitoare. Assisi mi-a plăcut prea mult ca să îl părăsim atât de repede. În a treia zi ploaia torenţială care ne-a trezit la 5 dimineaţa şi care nu s-a oprit timp de 4-5 ore aproape că ne-a dat planurile peste cap. Am renunţat la plimbarea pe care voiam să o facem prin Perugia înainte de a lua autocarul spre Gubbio, dar ploaia s-a oprit totuşi când am pornit spre autogară.

Umbria_03

Umbria ne-a plăcut mult, chiar dacă citisem despre ea şi văzusem suficiente imagini, ca să ştim la ce să ne aşteptăm. Realitatea a fost însă mai frumoasă: orăşele de piatră cocoţate pe dealuri, biserici vechi împodobite cu crini şi cale, străduţe pietruite şi înguste, dealuri şi câmpii verzi, case cu acoperişuri de ţiglă, livezi de măslini şi chiparoşi care dominau colinele.

Umbria_08

Am văzut Umbria ca pe o zonă a constrastelor: între piatra gri a oraşelor şi verdele crud al câmpiilor şi dealurilor din jur, între clădirile medievale şi magazinele de lux găzduite de ele, între maşinile scumpe şi maşinile pe trei roţi vechi specifice zonei.

Priveliştile sunt atât de frumoase, încât pe drumul dintre oraşele vizitate, deşi aveam momente când mi se închideau ochii de somn, încercam să nu adorm ca să nu ratez peisajele. Nu am întâlnit foarte mulţi turişti (sau cel puţin nu turişti străini). În Perugia erau mulţi tineri, pentru că e un oraş universitar, de aceea ni s-a părut foarte animat, iar în Assisi şi Gubbio majoritatea vizitatorilor erau grupuri de copii şi adolescenţi italieni cu profesorii lor, grupuri extrem de gălăgioase, dar care dădeau (cam multă) viaţă orăşelelor.

Umbria_02
Au fost şi câteva aspecte care ne-au dezamăgit puţin, cum ar fi de pildă faptul că la autogară angajaţii nu vorbeau şi nici nu înţelegeau engleza. Noi nu ştim italiană, aşa că am fost nevoiţi să ne descurcăm cu pantomima şi câteva încercări eşuate de cuvinte, care, am realizat ulterior că erau de fapt în spaniolă. 🙂

Apoi am rămas uimiţi de ideile unora de a face bani: imediat cum am ajuns în Perugia ne-a abordat un tânăr foarte jovial, care ne-a solicitat semnăturile pentru susţinerea luptei antidrog. Am dat câte o semnătură, după care ne-a zis că dacă tot am semnat, ar fi frumos să facem şi o donaţie, nu? Cel mai amuzant episod a fost în Assisi, unde o tânără ne-a oprit şi ne-a rugat să îi răsfoim prima carte de poezii scrisă de ea, să-i dăm feedback şi în final… să o cumpărăm.

Umbria_04

În ciuda acestor mici neajunsuri, recomand cu tărie Umbria, pentru că are multe de oferit. Încercaţi mâncarea locală, de la pizza la felie care se găseşte la tot pasul, până la varietăţile de brânzeturi, produse din carne şi pastele cu sos de trufe, ca să nu mai vorbim de soiurile de vin specifice zonei.

Umbria_05

Vizitaţi mai multe oraşe pe durata vacanţei în Umbria. Nu sunt foarte mari, în general o zi petrecută într-un orăşel e suficientă. În plus veţi avea ocazia de a ieşi din atmosfera urbană şi de a admira peisajele superbe cu podgorii, livezi şi câmpii şi căsuţele colorate presărate pe dealuri.

Exploraţi străduţele pietruite care urcă şi coboară şi cu siguranţă mereu o să găsiţi o alta care o să vi se pară şi mai frumoasă decât ce aţi văzut mai devreme. Iar pentru pasionaţii de istorie (şi nu numai) este o ocazie să vadă urmele lăsate de etrusci şi romani atât de bine conservate din timpurile medievale.

Umbria_07

Umbria_06

Umbria_09

Advertisements

One thought on “Umbria – impresii de călătorie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s