Assisi – oraşul păcii

Assisi_24

Assisi este unul dintre cele mai cunoscute orăşele din Umbria, iar din cele trei pe care le-am vizitat noi, mi s-a părut cel mai turistic. Renumele său vine de la Sfântul Francisc, părintele ocrotitor al Italiei, care s-a născut aici acum mai bine de opt secole.

Assisi_33

Cum ajungi la Assisi
Din Perugia se poate ajunge uşor cu trenul sau cu autocarul, distanţa între ele fiind mică. Noi am luat autocarul la recomandarea celor de la hotel, care ne-au spus că gara din Assisi este destul de departe din oraşul medieval, spre deosebire de autocar care te lăsa în centru. Preţul unui bilet a fost de 4,20 de euro. Nu am coborât în centru, ci la Bazilica Sfântului Francisc (penultima staţie), aflată în partea vestică a oraşului, de unde am pornit apoi spre centru.

Assisi_13

Ce am vizitat în Assisi
Cel mai important obiectiv turistic din Assisi este Bazilica Sfântului Francisc, o clădire impunătoare care domină colina pe care se află oraşul şi care se zăreşte chiar şi din Perugia. Aici se află două biserici, Biserica Superioară şi Biserica Inferioară, iar în cea din urmă se găseşte mormântul Sfântului Francisc, o încăpere ca o criptă, semiluminată, la care ajungi coborând câteva trepte.

În plus, oraşul este plin de biserici şi bazilici vechi care se încadrează perfect în estetica şi arhitectura oraşului. Cele mai importante sunt Bazilica Sfintei Clara (contemporană cu Sf. Francisc), Catedrala San Rufino şi Biserica San Pietro.

Pentru că nu doar oraşul oferă imagini superbe, ci şi împrejurimile, am vrut să fim la propriu la înălţime şi am urcat la Rocca Maggiore. Aici ruinele albe ale vechiului castel al oraşului contrastează puternic cu verdele din jur: cât vezi cu ochii, înaintea ta sunt câmpii şi deluri verzi.

Assisi_09

Assisi_05

Assisi_03

Assisi_01

Assisi_06

Cel mai mult mi-a plăcut, ca în orice călătorie de altfel, să mă plimb pe străduţe fără grabă, să mă bucur de casele frumoase cu multe flori la ferestre, să ascult oamenii, să mă opresc la fiecare vitrină cu prăjituri şi obiecte artizanale şi să intru în atmosfera oraşului.

Assisi_12

Şi pentru că Assisi este supranumit oraşul păcii, localnicii ţin să arate asta şi prin inscripţia din ceramică de lângă numărul casei: Pax et Bonum.

Assisi_16

Cu ce ne-am delectat gastronomic
Am mâncat cea mai bună pizza din Umbria pe treptele din faţa unei biserici dintr-o piaţă din centru. Ne-am dat seama că era ora prânzului nu doar pentru că ni se făcuse foame, dar şi pentru că toate scările şi băncile erau pline de tineri, copii şi oameni mari care savurau pizza la felie sau pacheţelele pe care şi le pregătiseră de acasă. Chiar dacă acum pare ciudat să spun că am mâncat pe scările bisericii, acolo părea foarte firesc :).

Assisi_28

Dacă dimineaţa cerul a fost mai mult înnorat, după-amiază a ieşit soarele. Şi pentru că o luasem pe un drum greşit spre Rocca Maggiore şi ajunsesem într-o zonă cu verdeaţă şi pădure, am făcut un picnic. Prima masă la iarbă verde din anul ăsta.

Assisi_30

În concluzie
Assisi e recomandat pe bună dreptate celor care ajung în Umbria. Mie mi-a plăcut mai mult decât Perugia sau Gubbio, iar când a venit vremea să ne întoarcem mi-a părut rău că timpul a trecut atât de repede şi că nu m-am săturat de plimbat pe străduţe şi de bucurat ochii.

Assisi_27

Assisi_22

Assisi_08

Assisi_15

Assisi_18

Advertisements

6 thoughts on “Assisi – oraşul păcii

  1. Draga, Oana, cum deja stii, eu am vizitat Perugia. Citisem despre Assisi in ghidul turistic, insa noi nu am plecat din Perugia in cele trei zile petrecute aici, din cauza ca doream o pauza in vacanta noastra aglomerata – am ajuns aici dupa Roma si eram in drum spre Florenta. Oricum, vad si eu ca Assisi este foarte frumos, si il voi introduce negresit in cazul unei vizite viitoare prin regiune. Stiu ca a fost cam frig, insa uitandu-ma la fotografiile tale, parca in lumina asta le sta frumos acestor orase. Povestesti foarte frumos, iar fotografiile aduc mai aproape locurile vizitate. Felicitari pentru blog si iti doresc cat mai multi prieteni virtuali! O sa te adaug si eu in lista de prieteni, pentru ca imi place cum scrii si cumva, pentru ca am vizitat aceleasi locuri, te simt aproape. Salutari de la mare!

    • Multumesc mult pentru apreciere si sustinere! Assisi e intr-adevar un oras deosebit, care merita vazut. Nu trebuie ratate insa nici celelalte orasele din Umbria, fiecare are farmecul si unicitatea sa. Noua ne-a placut atat de mult aceasta regiune a Italiei, incat ne-am propus sa revenim intr-o vacanta viitoare si sa mai vedem cateva orasele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s