Perugia

Perugia_02

Umbria mi s-a părut o zonă a contrastelor, iar cel mai tare am simţit acest lucru în Perugia. De cum am intrat în oraş, mi-a atras atenţia piatra care se afla peste tot: în alcătuirea străzilor, în tencuiala caselor, în construcţia bisericilor. Prima impresie a fost că Perugia e un oraş rece, dar în scurt timp am văzut cât e de însufleţit, nu doar de turişti, dar mai ales de tinerii veniţi aici la universitate. La contrastul pe care l-am sesizat a contribuit mult şi vremea – piatra devine şi mai cenuşie când nu e mângâiată de soare.

Perugia_10

Perugia_03

Ajunşi în oraş, am colindat puţin pe străduţele întortocheate până să găsim hotelul. Deşi aflat în centru, fără o hartă detaliată, ne-am învârtit în cerc de vreo câteva ori până să ajungem la destinaţie.

Perugia_06

Ne-am instalat repede şi am plecat să colindăm oraşul, chiar dacă între timp se înnopta.

Perugia_04

A doua zi, înainte de a pleca spre Assissi, am văzut un mic târg de produse alimentare specifice zonei, târg pe care l-am regăsit şi seara la întoarcere, când am gustat câteva produse şi am luat o sticlă de vin.

Perugia_07

Perugiei nu i-am dedicat o zi propriu-zisă (am petrecut însă aici toate nopţile). Am văzut-o pe bucăţi, care puse cap la cap au făcut mai mult de o zi. Cred că nici nu ai nevoie de mai mult ca să reuşeşti să o vezi în întregime. Iar înainte de a pleca spre aeroport, ne-am mai pierdut puţin pe străzile ei, ca să fim siguri că nu le vom uita.

Şi pentru că partea veche a Perugiei (şi cea mai frumoasă) e cocoţată pe o colină, din multe locuri poţi admira privelişea superbă a împrejurimilor.

Perugia_15

Aspecte practice

Un city-break în Perugia poate fi o escapadă convenabilă pentru un weekend prelungit (am ajuns vineri după-amiaza şi am plecat luni tot aşa). Posibilităţi de cazare sunt numeroase, cu preţuri rezonabile (35 de euro pe noapte am plătit noi pentru un hotel central).

Perugia_08

Aeroportul este aproape de Perugia, dar pentru că nu sunt foarte multe curse aeriene, nici legăturile cu oraşul asigurate de autobuze nu sunt foarte multe. Citisem înainte că ar circula un astfel de autobuz, însă când am întrebat la punctul de informaţii din aeroport ni s-a indicat un shuttle care aştepta deja călătorii. Am plătit 8 euro de persoană (cam mult dacă e să comparăm cu alte oraşe). Mai grav a fost că în scurt timp s-au ocupat toate locurile, iar călătorii care s-au mişcat mai greu nu au mai prins locuri şi au fost nevoiţi să apeleze la taxi.

Perugia este un loc excelent de unde se poate porni în explorarea Umbriei. Cu o maşină închiriată, cu autocarul sau trenul, se poate ajunge cu uşurinţă la celelalte orăşele. Noi am ales Assissi şi Gubio, dar ne-au mai rămas câteva de descoperit în vizitele viitoare.

Perugia_01

Perugia_13

Perugia_11

Advertisements

6 thoughts on “Perugia

  1. Buna, imi poti spune ce hotel ati gasit in perugia centru cu 35 eur? Eu abia gasesc ptr pret dublu. Merci!

    • Buna, Andrama! Noi am stat la Hotel Ercolano, iar rezervarea am facut-o pe Booking. Conteaza mult perioada in care mergi, de obicei vara preturile sunt mai mari. Noi am fost anul trecut in martie in Perugia. Tu in ce perioda mergi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s