Poble Espanyol sau cum să vezi Spania într-o zi

Poble Espanyol_03

Poble Espanyol a fost obiectivul turistic cu care ne-am încheiat vacanţa în Catalonia şi cred că nu puteam alege unul mai potrivit. A rezumat cumva tot ce am văzut în Spania şi acum şi în urmă cu doi ani, dar ne-a făcut să ne dorim să vizităm şi mai mult din această ţară frumoasă.

Poble Espanyol se află în Barcelona, în apropiere de Fântânile magice din Monjuic şi este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber. Construit în 1929 cu ocazia Expoziţiei Internaţionale, a avut un succes incredibil, iar popularitatea sa l-a salvat, pentru că planul era să fie distrus după încheierea evenimentului. A rămas deschis publicului, iar aristocraţii vremii au deschis aici şi un han, deşi teoretic acest lucru nu era permis.

Poble Espanyol este o sinteză a oraşelor spaniole, redând modele de clădiri, pieţe, străzi şi instituţii importante (primăria, biserica) din toate zonele ţării. Ce mi s-a părut foarte interesant e că arhitecţii şi artiştii care au dat viaţă acestui proiect inedit au făcut o excursie de doi ani pe meleagurile Spaniei şi în sudul Portugaliei pentru a alege clădirile pe care urmau să le reproducă în acest muzeu. Pentru că au călătorit cu maşina, nu au ajuns şi în Insulele Baleare şi Insulele Canare, însă au folosit o fotografie pentru a reconstitui faţada unei clădiri din Palma de Mallorca.

Casele din Poble Espanyol nu sunt locuite, cu toate acestea, odată ajuns aici, ai senzaţia că eşti într-un oraş autentic. La această atmosferă contribuie şi numeroasele terase şi restaurante care te îmbie să te odihneşti un pic şi să guşti nişte specialităţi locale. La tot pasul sunt mici ateliere ale meşteşugarilor şi magazine de unde se pot cumpăra produsele artizanale (bijuterii handmade, instrumente muzicale, obiecte din sticlă şi ceramică, potcoave etc.).

Într-un astfel de atelier am văzut cum un meşter sticlar a făcut dintr-o bucată de sticlă incandescentă un căluţ nărăvaş, pe care l-a adăugat colecţiei de figurine din sticlă.

Am petrecut câteva ore bune aici la Poble Espanyol. Mi-au plăcut toate stilurile clădirilor, dar de departe preferatul meu a fost Cartierul andaluz, cu casele albe şi muşcate roşii la ferestre, care mi-a amintit de luna de miere.

Câteva aspecte importante, care pot face vizita aici mai plăcută:

  • nu ezitaţi să luaţi un ghid audio; în schimbul a 3,5 euro cât costă închirierea unuia, veţi afla despre istoria şi arta care stau la baza acestui spaţiu; am fi rămas doar cu impresia estetică dacă ne-am fi plimbat şi am fi admirat exponatele fără să aflăm nimic depre ele;
  • deşi este deschis până noaptea târziu, la ora 19.00 meşteşugarii pleacă; după 20.00 preţul este redus la jumătate (în loc de 11 euro plăteşti 6,5); practic dacă vrei să vizitezi între 19.00 şi 20.00 este o afacere cam neprofitabilă.

Clădiri şi străduţe

Poble Espanyol_08

Poble Espanyol_10

Poble Espanyol_29

Poble Espanyol_24

Poble Espanyol_14 Poble Espanyol_27 Poble Espanyol_21

Poble Espanyol_18 Poble Espanyol_17 Poble Espanyol_15

Poble Espanyol_04

Poble Espanyol_09

Poble Espanyol_16 Poble Espanyol_13 Poble Espanyol_01

Poble Espanyol_06

Poble Espanyol_28

Terase

Poble Espanyol_07

Poble Espanyol_02

Magazine şi ateliere

Poble Espanyol_12

Poble Espanyol_11

Poble Espanyol_19

Poble Espanyol_20

Poble Espanyol_05

Poble Espanyol_30

Advertisements

4 thoughts on “Poble Espanyol sau cum să vezi Spania într-o zi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s