Castelele Moldovei

Castelul Sturdza Miclauseni_01

Sâmbătă am intrat puţin în lumea nobililor moldoveni de odinioară. Am început cu Castelul de la Ruginoasa, am continuat cu Castelul Sturdza de la Miclăuşeni şi am încheiat cu Conacul Polizu din Maxut. Deşi toate sunt în judeţul Iaşi şi destul de aproape de oraş, prea puţini le cunosc sau au ajuns să le viziteze. Şi ce păcat, pentru că noi am fost mai mult decât încântaţi de ceea ce am văzut.

Castelul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa

Am pornit la drum de dimineaţă într-o escapadă pe care ne-o propusesem de ceva timp. Prima oprire – Castelul de la Ruginoasa, care a fost restaurat recent şi şi-a deschis porţile pentru a fi vizitat de turişti. Din păcate fotografiatul în interior nu este permis (cu excepţia unei fotografii pe care o poţi face la intrare, în faţa scărilor care te duc la etaj). Castelul a fost reşedinţa de vară a lui Alexandru Ioan Cuza, fiind cumpărat de la familia Sturdza.

Castelul de la Ruginoasa_01

Castelul de la Ruginoasa_02

Castelul de la Ruginoasa_09

Cele două nivele ale clădirii cuprind camerele domnitorului, ale soţiei şi copiilor, sufrageria, marele salon (unde primeau invitaţii şi organizau seratele), camera unde se servea masa, biroul domnitorului. Toate arată impecabil, iar piesele de mobilier şi de decor sunt fie originale, fie reconstituiri. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost cromatica distinctă a fiecărei camere dată de tapet şi de draperii. Cea mai frumoasă mi s-a părut camera Elenei Cuza, decorată cu turcoaz, culoarea ei preferată.

La etaj te întâmpină holograma domnitorului. Dacă faci un mic exerciţiu de imaginaţie, ai senzaţia că îţi vorbeşte chiar el. Eu l-am făcut şi mi s-a făcut pielea de găină ascultându-l :).

Castelul de la Ruginoasa_03

Preţul unui bilet este de 12 lei, iar programul de vizitare este de marţi până duminică, de la 10.00 la 17.00. Din păcate nu există un ghid care să îţi povestească despre castel, despre ce s-a întâmplat după moartea lui Cuza şi care a fost soarta sa până astăzi. Singurele surse de informare sunt pliantul pe care îl primeşti la cumpărarea biletului şi scurtele descrieri de pe tăbliţele din fiecare cameră.

Castelul de la Ruginoasa_05

Castelul de la Ruginoasa_08

În spatele castelului se află biserica unde sunt păstrate rămăşiţele trupeşti ale copiilor lui Cuza, dar care nu a fost recondiţionată, astfel că se văd foarte bine urmele trecerii timpului.

Castelul de la Ruginoasa_07

Castelul de la Ruginoasa_06

Castelul de la Ruginoasa_10

Castelul Sturdza de la Miclăuşeni

Am continuat cu o altă construcţie a familiei Sturdza, dar care a avut un destin mai trist. Castelul este ascuns de vegetaţia parcului dendrologic de la Miclăuşeni şi de la drumul principal trebuie să mergi puţin pe o alee prin pădure.

Castelul Sturdza Miclauseni_03

Castelul Sturdza Miclauseni_04

Vizitarea castelului se face doar în weekend, între 12.00 şi 17.00, la orele fixe, în prezenţa unui ghid. Spre surprinderea mea, am văzut aici mai mulţi turişti decât la cel de la Ruginoasa, chiar dacă acesta nu este (încă) recondiţionat.

Ghidul a descuiat porţile castelului, ne-a poftit în casa lui George şi a Mariei Sturdza şi a început povestea. Cei doi au primit conacul ca dar de nuntă. După luna de miere de un an petrecută în vestul Europei,  s-au întors la Miclăuşeni şi au transformat conacul într-un castel, inspiraţi fiind de arhitectura clădirilor occidentale. Maria a fost cea care s-a ocupat de pictura pereţilor, împreună cu alţii artişti ai vremii, iar pentru lucrările practice au fost solicitate serviciile unor meşteri austrieci.

Castelul Sturdza Miclauseni_02

Castelul Sturdza Miclauseni_10

Transformarea a durat în jur de 24 de ani. A devenit un important loc de cultură, cu o colecţie impresionantă de cărţi, dar şi alte obiecte de colecţie (armuri, arme, bijuterii). Castelul s-a bucurat de o perioadă de linişte şi înflorire până la Al Doilea Război Mondial. Soldaţii sovietici care s-au adăpostit aici pe durata războiului au plecat cu o bună parte din obiectele de valoare şi au folosit cărţile în loc de lemne pentru foc. Ecaterina, fiica lui George şi a Mariei Sturdza, a donat apoi castelul bisericii, fiind transformat în mănăstire. Din păcate venirea comunismului a însemnat din nou o perioadă tristă pentru castel. A devenit centru pentru copiii cu dizabilităţi, iar pentru liniştea lor, pereţii pictaţi cu animale fantastice (specifice curentului art nouveau) au fost acoperiţi cu var, ca să nu îi sperie.

Castelul Sturdza Miclauseni_08

Când am trecut pragul castelului am avut senzaţia că intru într-o biserică datorită mirosului de vechi şi lumânări, a liniştii care domneşte dincolo de porţile lui şi a pereţilor care, deşi degradaţi, mai păstrează încă urmele unor picturi.

Castelul Sturdza Miclauseni_07

Castelul Sturdza Miclauseni_09

Castelul Sturdza Miclauseni_05

Astăzi castelul este declarat monument istoric şi pe viitor se doreşte restaurarea lui.

N-aş mai fi vrut să plecăm; verdeaţa parcului, imaginea castelului şi liniştea din jur erau tare îmbietoare. Dar stabilisem că dacă ne rămâne timp, mergem şi la Conacul Polizu să-l vizităm şi să luăm masa.

Conacul Polizu din Maxut

Din păcate n-am avut parte de o masă de nobili :). De niciuna, de fapt. Am aflat că ar fi trebuit să sunăm dinainte ca să anunţăm că venim şi să comandăm felurile de mâncare. Un domn amabil ne-a invitat totuşi să ne servim cu cireşe negre din copacii din faţa conacului. Şi data viitoare neapărat să sunăm înainte. Dacă tot am ajuns, ne-am plimbat puţin în curtea şi în împrejurimile conacului. Totul arată foarte bine. În plus, te poţi caza aici sau poţi să sărbătoreşti  tot felul de evenimente. Ar fi trebuit să descopăr conacul înainte de nuntă! 🙂

Conacul Polizu_03

Conacul Polizu_02

Trebuie neapărat să revenim aici, nu doar ca să ne luăm revanşa cu masa, dar să şi aflăm povestea conacului, care, deşi nici el nu a scăpat de tirania comunistă, iată că astăzi străluceşte şi îşi încântă oaspeţii.

Conacul Polizu_01

Conacul Polizu_05

Conacul Polizu_08

Conacul Polizu_07

Conacul Polizu_10

Conacul Polizu_09

Conacul Polizu_06

Conacul Polizu_04

Advertisements

One thought on “Castelele Moldovei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s