Mănăstirea Dobrovăţ – Iaşi

DSC_0139

Azi am făcut o escapadă în apropiere de Iaşi, la mănăstirea Dobrovăţ. Pe lângă destinaţia în sine, drumul a fost şi o ocazie de a vedea culorile toamnei târzii în pădurile din afara oraşului.

Mănăstirea e la aproximativ 25 de kilometri de Iaşi, iar drumul este foarte plăcut, pentru că în mare parte e prin pădure. După ce urci Buciumul, la scurtă distanţă după satul Păun, un indicator îţi spune să faci dreapta spre Dobrovăţ.

DSC_0115

DSC_0111

Mănăstirea Dobrovăţ este ultima ctitorită de Ştefan cel Mare, al cărui bust se află în curtea împrejmuită de ziduri. Construcţia mănăstirii a fost continuată apoi de Bogdan al III-lea, fiind zugrăvită în timpul lui Petru Rareş.

DSC_0125

DSC_0127

DSC_0154

Biserica era încuiată iniţial, dar cât ne-am plimbat prin curte şi am făcut poze, au mai venit câţiva vizitatori şi un călugăr a descuiat-o ca s-o putem vizita. Zidurile exterioare sunt extrem de degradate. Picturile din interior, chiar dacă au trecut sute de ani peste ele, mai sunt încă vizibile. Iar pe înserate, culoarea zidurilor se confundă cu ocrul copacilor şi al pământului. Probabil că vara locul e mult mai viu şi mai colorat. Vom reveni şi atunci.

DSC_0131

DSC_0141

DSC_0152

DSC_0133

DSC_0164

DSC_0160

DSC_0136

DSC_0153

DSC_0148

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s