Brugge – ziua 1

Brugge-Bruges_08

Am ajuns la Bruges seara, după un drum lung cu autocar, avion şi din nou autocar. După ce ne-am instalat la hotel, oricât de ispititoare era ideea unei plimbări prin oraşul împodobit de sărbători, am preferat să ne odihnim, ca să avem a doua zi forţe noi.

Ne-am cazat la hotel Notre Dame, cea mai avantajoasă variantă pe care am găsit-o pe booking.com atunci când am căutat cazare. Următoarea în ordinea preţurilor era dublă ca preţ, aşa că am avut noroc, chiar dacă hotelul nostru nu are mai mult de 1 stea. Iar patul avea o saltea atât de moale, încât am simţit că mă cufund în puf şi am adormit pe loc.

Dimineaţa ne-am trezit în “ciripitul” pescăruşilor şi deşi era ora 8, afară abia se lumina. Am mai fi dormit, dar era păcat să pierdem timpul. Aşa că ne-am îmbrăcat, am coborât să luăm micul dejun şi am pornit să descoperim Brugge-ul. Cu o seară înainte, domnul de la recepţie ne dăduse o hartă a oraşului. Dacă de obicei Luci e cu harta, de data asta eu am fost ghidul cu harta în mână şi nu m-am descurcat rău deloc. 🙂

Şi pentru că entuziasmul nostru era foarte mare, în prima zi am bătut aproape tot oraşul. Ne-am îndreptat întâi spre Markt, piaţa centrală a oraşului, aflată la 5 minute de hotelul nostru. În centru e amenajat un pationar în aer liber, cu un “brad” în mijloc, iar de jur împrejurul pieţei, clădirile, restaurantele şi magazinele erau şi ele pregătite de sărbători. Am făcut turul de vreo 2-3 ori, ne-am pozat, ne-am uitat la căluţii care trag trăsurile, a căror “staţie” este aici şi am mers mai departe. Nu am părăsit Marktul definitiv, pentru că am revenit aici de mai multe ori în cele două zile.

Brugge-Bruges_05

Brugge-Bruges_02 Brugge-Bruges_01

Brugge-Bruges_04

Brugge-Bruges_03

Brugge-Bruges_06

Am ajuns pe Noordzandstraat, o stradă comercială cu multe magazine fancy, ciocolaterii cu vitrine îmbietoare şi bistro-uri. Şi am mers pe fiecare străduţă de pe dreapta care se intersecta cu cea principală şi reveaneam apoi la ea.

Brugge-Bruges_09

Brugge-Bruges_12

Brugge-Bruges_13

Aşa am ajuns la primul canal, care mi-a plăcut foarte mult. Pe malul apei copacii aveau frunze galbene, de parcă era mijlocul toamnei.

Brugge-Bruges_11 Brugge-Bruges_10

Ne-am îndreptat apoi spre Catedrala Sin Jacob, pe care am admirat-o de afară, pentru că era închisă. Şi aproape de ea, am intrat pe o străduţă cu căsuţe simpatice, străduţă care se termina cu o vedere spre canal. Mi-am dat seama că acolo era un godshuis abia când am văzut plăcuţa pe care scria Godshuis de Vette Vispoort.

Brugge-Bruges_14

Brugge-Bruges_15

Am vrut să ne îndepărtăm de zona centrală, ca să vedem cum arată oraşul şi în afara ei. Am mers până am ajuns la Ezelpoort, una dintre cele 4 porţi ale oraşului. Lângă ea, pe un canal mai larg cred că se adunaseră toate lebedele şi raţele din oraş. 🙂

Brugge-Bruges_16

Brugge-Bruges_17

Brugge-Bruges_18

Nu am zăbovit mult, pentru că începuse să plouă mărunt. Aşa că am mărit puţin pasul, pentru că doream să vedem şi morile de vânt din partea estică a oraşului. Am mers spre centru până am întâlnit un canal şi l-am urmat de-a lungul străzii Potterierei până când în sfârşit pe dreapta am văzut prima moară.

Brugge-Bruges_19

Brugge-Bruges_20

Brugge-Bruges_23

Ne-am plimbat prin parcul tomnatic până am trecut de a doua şi în zare se vedeau următoarele, apoi am pornit din nou către centru, de data asta să vedem Burg-ul.

Brugge-Bruges_24

Brugge-Bruges_27

Brugge-Bruges_26

Brugge-Bruges_25

Trecuse de mult ora prânzului, dar nu ne puteam hotărî unde să mergem să mâncăm. Mai rău a fost că începuse o ploaie mai rapidă, iar noi ne-am îndepărtat din nou de centru ca să evităm restaurantele mai scumpe. Şi ne-a plouat binişor, chiar şi cu umbrelă. Am ajuns într-un final într-o zonă cu restaurante aliniate la stradă, în apropiere de Concertgebow. Am ales unul şi am ales bine. Ne-am tras sufletul, ne-am odihnit picioarele, ne-am uscat, dar mai ales, ne-am delectat cu nişte specialităţi locale. (Mai multe, într-un articol special despre ce am mâncat la Bruges).

Când am ieşit era deja întuneric, restaurantele îşi aprinseseră instalaţiile şi atunci am realizat că exact pe acolo trecusem cu o seară înainte, venind din staţia unde ne lăsase autocarul. Îi invidiasem pe cei care se vedeau la geam în restaurant, stând la mese în atmosfera magică dinăuntru. Tot decorul mi s-a părut exact ca în filmele de Crăciun.

Brugge-Bruges_28

Odată cu lăsarea întunericului, s-au aprins luminiţele în tot oraşul. Aşa că am revenit în Markt să vedem cum arată şi să prindem deschise toate căsuţele din jurul patinoarului. Am dat din nou 2-3 ture pieţei şi m-am uitat la toate căsuţele din lemn. Oferta comercianţilor era destul de variată: globuri şi ornamente pentru brad, jucării din lemn, accesorii handmade, mănuşi, fulare, goffres, bere, vin fiert, bomboane de ciocolată, cârnaţi etc.

Brugge-Bruges_29  Brugge-Bruges_30

Brugge-Bruges_32Mult mai animată decât dimineaţa, piaţa era acum plină de turişti, la fel şi patinoarul. Multă veselie, asta îmi amintesc de la piaţa de Crăciun. Şi a mea, şi a celor din jur.

Brugge-Bruges_31

Am dat o tură şi în Burg, aici nu era nimic spectaculos, dar mi-a plăcut mult bradul înalt cu instalaţie simplă.

Brugge_26

Într-un final am plecat spre hotel, ca să vedem că şi la doi paşi de el era o piaţă de Crăciun mai micuţă. Dar era târziu şi doar o căsută unde se vindeau băuturi mai era deschisă, aşa că am lăsat-o pentru a doua zi.

Ultima poză am făcut-o lunii pline, care răsărise dintre nori şi care se încadra bine în peisaj. O lună plină ca şi ziua noastră, plină de bucurie şi încântare să descoperim împreună aşa un orăşel minunat.

Brugge-Bruges_34

Advertisements

2 thoughts on “Brugge – ziua 1

  1. Prin ceea ce am citit si vazut aici la tine, m-am indragostit de Brugge! Parca povestile isi revarsa lumea pe aceste stradute – asta este impresia pe care mi-a lasat-o si – cui nu ii plac povestile? Fotografiile tale sunt foarte reusite. Chiar sunt curioasa ce specialitati locale ati mancat? Nu stiu nimic despre ele, o sa astept articolul tau. Felicitari pentru aceasta vacanta frumoasa si pentru ca, spre deosebire de mine, ati indraznit sa plecati de acasa in toiul iernii. La Multi Ani si un An Nou plin de calatorii!

    • La multi ani! Un An Nou minunat si tie, Andreea!
      Brugge realmente ne-a incantat. Este un oras care merita vizitat atat iarna, pentru atmosfera magica de Sarbatori in care te transpune, cat si vara, cand e plin de verdeata. Cat despre plecat iarna in vacanta, frigul nu ne sperie :). Principalul dezavantaj e ziua mai scurta, dar trecem peste el. Cat mai multe calatorii sa va aduca si voua 2015!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s