Venice, baby!

Venetia_18

Am fost la Veneţia în ianuarie. Am vrut să sărbătorim prima cursă aeriană low-cost de la Iaşi. Şi pentru că ianuarie mi se pare o lună uşor deprimantă, ne-am oferit un motiv de nerăbdare şi abia aşteptare după vacanţa de Crăciun. 🙂

Am stat 3 zile, dintre care două le-am petrecut în Veneţia şi una pe insulele Murano şi Burano.

Veneţia e într-adevăr unică, aşa cum spun mulţi dintre cei care au vizitat-o. Dacă ar fi să o descriu într-un singur cuvânt, aş zice că e incredibilă. Nu o pot compara cu nimic din ce am văzut până acum. Nu m-a atras foarte mult dinainte, aşa cum nu mă atrag în general destinaţiile extrem de populare. Dar la fel ca Roma, Veneţia mi-a arătat că ar trebui să renunţ la prejudecăţi înainte de a vizita ceva.

Probabil că la entuziasmul meu au contribuit şi vremea călduţă, cerul senin, străduţele liniştite dimineaţa devreme şi după ce se înnopta. Dar mi-a plăcut mult şi apropierea mării (a fost prima dată când am văzut marea iarna) şi mirosul de apă sărată.

Singurul lucru care m-a uimit negativ a fost numărul mare de stinky poo de căţei de pe stradă. Oamenii se plimbau liniştiţi cu animăluţele lor, fără să strângă în urmă.

În primele două zile ne-am plimbat pe străduţele ei întortocheate, iar în a treia zi (înainte şi după insule), am admirat-o de pe apă.

Ne-am cazat în Dorsoduro, unul dintre cele 6 cartiere ale Veneţiei, în apropiere de Campo Santa Margherita. După ce ne-am instalat, am pornit către Piaţa San Marco, cu opriri dese pentru admirat şi fotografiat. Am ajuns puţin după ora de închidere a Bazilicii San Marco (17.00), aşa că am revenit a doua zi să o vizităm. Piaţa mi s-a părut imensă, iar într-o parte se instala o scenă pe măsură pentru Carnavalul care tocmai a început. Ne-am îndreptat către mare şi am avut parte de un apus de soare superb. Şi am rămas aici un timp să ne bucurăm de privelişte.

A doua zi am mers pe un alt traseu, dar tot către Piaţa San Marco. Am urcat în Campanile, clopotniţa catedralei San Marco şi cea mai înaltă clădire din Veneţia, de unde ai o panoramă deosebită asupra oraşului şi lagunei. Urcarea se face exclusiv cu liftul, iar preţul unui bilet este de 8 euro.

Bazilica San Marco se vizitează gratuit, însă în timpul slujbelor nu este permisă intrarea turiştilor. Şi aici poţi urca să vezi oraşul de sus, în schimbul a 5 euro, însă având în vedere apropierea catedralei de Campanile, am considerat că nu are sens să urcăm în ambele. Partea dinspre mare a faţadei este momentan în reconstrucţie. Chiar şi asa, mi s-a părut impresionantă, un amestec deosebit între elemente europene şi orientale, ortodoxe şi catolice. M-a dus cu gândul la Hagia Sophia din Istanbul.

Pentru Palatul Dogilor trebuie să iei un bilet de 17 euro, în care ai inclusă intrarea şi la Museo Civico Correr şi Biblioteca de stat. Nu există un singur bilet (eventual mai ieftin), ca să vezi doar Palatul Dogilor. Le-am vizitat pe toate şi trecând prin camerele bogat împodobite ale palatului, mi-am amintit de o oră de istorie din liceu când profesorul ne vorbea de Palatul Dogilor. Cine ar fi crezut atunci că voi ajunge să îl vizitez?

Am trecut pe Podul suspinelor către închisoare, aşa cum făceau cei condamnaţi în secolele trecute. Am căutat celula lui Casanova, pentru că o văzusem într-un ghid, dar nu am găsit-o.

Pe lângă Bazilica San Marco, alte două catedrale mi s-au părut deosebite: Santa Maria Gloriosa dei Frari şi Santa Maria della Salute. Din păcate nu am intrat în niciuna dintre ele, pentru că am ajuns în moment nepotrivite (la prima am ajuns în timpul slujbei, când nu se permitea accesul turiştilor, iar la a doua am ajuns noaptea).

Canal Grande, mărginit de o parte şi de alta de palate, cu gondolele şi podurile lui, rămâne totuşi atracţia principală a Veneţiei. Ne-am plimbat de-a lungul lui şi i-am traversat podurile, iar în ultima zi am mers cu vaporetto, o dată dimineaţa, ca să vedem clădirile impunătoare în lumina soarelui, încă o dată noaptea, ca să îi vedem luminile.

Trei zile cred că sunt suficiente să te bucuri de Veneţia, să vezi şi una-două insule. Sigur că dacă stai şi o săptămână, nu cred că poţi să te plictiseşti. Am uitat să spun de numeroasele magazine cu obiecte specifice pe care le găseşti la tot pasul: măşti, bijuterii şi alte mărunţişuri din sticlă de Murano, dantelării din Burano. Iar ofertele de mâncare sunt şi ele multe şi variate, cu preţuri relativ accesibile.

Citisem odată un articol despre destinaţii turistice care trebuie văzute cât mai repede, pentru că sunt ameninţate cu dispariţia. Veneţia era printre ele din cauza scufundării ei în mare, milimetru cu milimetru. Eu v-aş recomanda să o vizitaţi cât mai repede doar pentru că MERITĂ.

Piaţa San Marco

Venetia_34

Venetia_28


Bazilica San Marco

Venetia_27

Venetia_36


Vedere din Campanile

Venetia_29

Venetia_30


Palatul Dogilor

Venetia_20

Venetia_35

Venetia_32


Podul suspinelor

Venetia_33


Santa Maria Gloriosa dei Frari

Venetia_24

Venetia_22
Santa Maria della Salute

Venetia_16

Venetia_01


Canal Grande

Venetia_11

Venetia_26

Venetia_07

Venetia_09


Podul Rialto

Venetia_10


Veneţia

Venetia_02

Venetia_31

Venetia_04

Venetia_12

Venetia_15

Venetia_05


Din vitrine

Venetia_21

Venetia_19

Advertisements

8 thoughts on “Venice, baby!

 1. Am facut o calatorie atat de frumoasa datorita tie! Nu am vizitat pana acum Venetia din acelasi motiv ca si tine, insa e undeva pe o lista. Sa stii ca o trec acum mai in fata, asa, pentru o mini-vacanta de 4-5 zile. Fotografiile sunt minunate, ai surprins in ele detalii atat de frumoase. Italia este atat de complexa si cu cat vizitezi parca dorinta de a vedea si alte locuri creste. Imi doresc sa merg si in sud intr-o zi. Poate ajungi tu mai intai… 🙂

  • In realitate Venetia arata si mai bine decat am reusit noi sa o surprindem. 🙂 La impresia generala cred ca a contat mult ca am fost in extra sezon – vremea calduta in loc de temperaturile toride din vara, orasul relativ lejer, nu sufocat de valuri de turisti, cazare accesibila ca pret direct in peninsula. Italia nu inceteaza sa ma surprinda placut, iar urmatoarele pe lista cred ca vor fi Lacul Como si Lacul Garda (apropos de surse de inspiratie). 🙂

 2. Si mie mi’ai dat chef de Venetia!! Cred intr’adevar ca trebuie evitate excursiile in asemenea destinatii in toiul verii! Ati ales momentul perfect dupa cum e cerul in poze!
  Poate o sa ajungem si noi in curand! in noua formula de 3, cautam idei de calatorii in locuri sigure si usoare :). Chiar daca ne’ar trebui mai degraba un port-bébé decat un carucior ca sa ne tot plimbam cu vaporetto!
  P.s.: nu pot sa nu remarc ce memorie buna ai…eu nu’mi aduc aminte de cursul de isorie cu Palatul Dogilor!..

  • Draga mea, ma bucur ca ti-am starnit interesul pentru Venetia. 🙂 Daca mergeti in extra-sezon (desi nu stiu in ce masura poate fi vorba de el in Venetia, poate doar iarna), o sa va puteti bucura de oras in mai multa liniste. Iar port-bébé-ul e clar preferabil caruciorului, nu doar la plimbarea cu vaporetto, ci si pe strazi, pentru ca sunt multe podulete si scari peste care trebuie sa treci. 😀
   Cat despre cursul de istorie, Palatul Dogilor e doar o bucatica de amintire care mi-a ramas de la o ora din liceu, dar n-as zice ca am cine stie ce memorie. 🙂 Nici nu mai tin minte cum il chema pe prof. Oare Serban? 🙂

 3. Vai ce vreme bună ați prins la Veneția, pentru ianuarie!! Eu am ajuns in august (2009) acolo și n-as mai vizita-o in august niciodata, vara este EXTREM de aglomerata si efectiv nu te poti bucura de ea 😦 Mi-am propus, ca daca revin, sa o fac undeva intre octombrie si februarie, caci din februarie de la Carnaval si pana toamna, este din nou luata cu asalt de turisti.
  Clar este un oras ce merita vizitat macar o data in viata 🙂

  • Intr-adevar, am avut noroc de o vreme splendida, ca de inceput de primavara. Daca mai adaugi si cazarea mult mai ieftina direct in Venetia si numarul mai mic de turisti, ianuarie pare o luna numai buna. Dar tot atunci sunt frecvente si inundatiile, deci e cam tricky treaba. 🙂
   Iti doresc sa mai ajungi cel putin o data la Venetia! 🙂

 4. Unul din cele mai frumoase locuri din lume. Felicitari pentru articol si pentru fotografii, care sunt minunate!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s