Circuitul nostru în Grecia

circuit_Grecia_25

Prima şi până acum singura dată când am fost în Grecia a fost într-un circuit de 9 zile cu autocarul. În august 2012, la mai bine de două luni de la luna de miere „oficială”, după ce studiasem câteva variante de circuit foarte tentante, ne-am hotărât să încercăm şi această variantă de a călători. Aşa că ultimele două locuri disponibile ale noastre au fost.

Şi iată-ne pe 1 septembrie, la 6 dimineaţa, în Bucureşti, nerăbdători şi entuziaşti să pornim spre Grecia. Prima zi am petrecut-o în mare parte pe drum. Am traversat Bulgaria, cu popasuri la Veliko Trnovo şi Mănăstirea Rila, iar seara am trecut graniţa spre Grecia, ajungând la Sidirokastro, unde ne-am cazat în prima noapte.

Ce mi-a plăcut mult a fost masa pe care am luat-o la o terasă din Bulgaria, pe malul unui râu, o locaţie destul de rustică şi fără pretenţii, dar cu un păstrăv delicios, pe care nu l-am ratat nici la întoarcere. Din păcate nu ştiu cum se numeşte locul şi nici zona în care se află.

A doua zi a fost una dintre cele mai frumoase din circuit. Am pornit la drum când încă nu se luminase şi am văzut răsăritul soarelui din autocar, deşi ne chinuiam să nu adormim, ca să ne bucurăm de privelişte.

Prima oprire a fost în orăşelul Stavros, unde ne-am întâlnit prima dată cu marea.

circuit_Grecia_03

circuit_Grecia_04

Obiectivul principal al zilei a fost o croazieră în jurul muntelui Athos. Am văzut mănăstirile de la distanţă, de pe mare.

circuit_Grecia_09

Am făcut apoi un scurt tur al oraşului Salonic, unde nu am poposit mult, ci doar cât să facem câteva fotografii. Ne mai aştepta încă un drum până la Paralia Katerini, unde urma să ne cazăm pentru restul vacanţei şi punctul de pornire al celorlalte excursii care au urmat.

circuit_Grecia_13

A treia zi am petrecut-o în Paralia, la plajă. La prânz ne-am delectat cu o masă tipic grecească, iar spre seară am făcut o plimbare prin staţiune.

circuit_Grecia_16

Am mers devreme la culcare, ca să ne odihnim puţin înainte de a pleca spre Atena, destinaţia noastră din ziua a patra. Am plecat în toiul nopţii, astfel încât la prima oră, când începea programul de vizitare la Acropole, eram deja acolo. Nu vreau să-mi imaginez ce temperaturi am fi prins dacă nu am fi vizitat Acropole în răcoarea dimineţii. Despre ziua petrecută la Atena nu o să dezvolt aici foarte mult, îi voi dedica un articol separat. Ne-am întors noaptea la hotel, obosiţi şi încântaţi de ziua petrecută într-un loc atât de încărcat de istorie.

circuit_Grecia_20

circuit_Grecia_23

În a cincea zi am schimbat registrul şi de la vizite urbane am trecut la mare, soare, insule şi plimbări cu vaporul. Am mers pe insula Skiathos, despre care am povestit pe larg aici.

circuit_Grecia_27

circuit_Grecia_28

La întoarcere am mai făcut un scurt popas pe o insulă micuţă şi foarte rustică, mai puţin vizitată de turişti – Kiriaki.

Ziua a şasea a început lejer, dar din păcate ritmul asta lent ne-a dat planurile peste cap. Obiectivul era să ajungem la situl Dion. Nu am plecat devreme din Paralia, iar pe drum ne-am oprit sa vizităm un orăşel şi o mănăstire, aşa că am ajuns la sit aproape de ora de închidere. Deci am ratat acest obiectiv. Cei care au dorit, au mers să viziteze Muzeul de arheologie. Ghidul nostru a găsit însă o metodă să ne „consoleze”: am mers să luăm masa la un restaurant în zonă. Nu ştiu cât de încântaţi au fost ceilalţi, noi am fost dezamăgiţi de lipsa de organizare, însă pe de altă parte mâncarea a fost excelentă. 🙂 Am gustat pentru prima dată calamar şi de atunci a rămas preferatul meu din categoria fructelor de mare.

circuit_Grecia_31

În ziua a şaptea am ajuns la Meteora. Chiar dacă citisem despre mănăstirile suspendate, le văzusem în imagini şi ştiam la ce să ne aşteptăm, tot ne-au impresionat. Am vizitat doar una dintre mănăstiri, pe celelalte le-am admirat de la distanţă.

circuit_Grecia_32

Seara am incheiat-o foarte romantic cu o cină pe o terasă pe malul marii. 🙂

În ziua a opta am avut timp liber la dispoziţie să facem ce vrem. Am adunat scoici de pe plajă, am cumpărat suveniruri, am făcut plajă şi pe seară am ajuns şi la micul port din Paralia.

circuit_Grecia_15

circuit_Grecia_34

În ultima zi, am pornit dis-de-dimineaţă către România. O zi întreagă de mers cu autocarul, cu opriri în centrul Sofiei şi din nou la restaurantul cu păstrăv din Bulgaria.

Din nicio altă vacanţă nu m-am mai întors cu sufletul atât de plin de sentimente pozitive (bucurie, încântare, mulţumire că în câteva zile am văzut şi am trăit în atâtea locuri frumoase).

De atunci nu am mai mers într-un alt circuit. Ne place în general să ne organizăm singuri vacanţele, dar dacă s-ar mai ivi o ocazie, am profita de ea. Circuitul în Grecia a fost peste aşteptările noastre, cu mici excepţii organizatorice şi o doamnă ghid nu foarte bine pregătită (mă refer la cunoştinţele zero de engleză) şi orientată mai mult spre shopping şi restaurante. Dar tot răul spre bine, pentru că aşa s-a creat o atmosferă mai veselă în autocar, mai ales în spate unde era „tineretul”. 🙂

circuit_Grecia_26

circuit_Grecia_12

circuit_Grecia_08

circuit_Grecia_18

Advertisements

2 thoughts on “Circuitul nostru în Grecia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s