Litoralul altfel

Plaja Corbu_7

Când ne-am hotărât să mergem câteva zile la mare, am vrut să nu fie doar plajă şi bălăceală, ci să vizităm şi locuri deosebite în zonă. Planul s-a conturat pe măsură ce am început documentarea. Mi-am amintit că anul trecut o descoperisem pe Diana, care organizează turul gratuit al Constanţei, aşa că am contactat-o şi în scurt timp aveam deja prima activitate pentru litoralul altfel, tema în jurul căreia s-a conturat vacanţa. Am adaugat apoi şi alte câteva obiective pe listă, am găsit o cazare deosebită pe o plajă mai puţin populară şi am pornit la drum.

Cazarea pe plaja Corbu

Povesteam aici cum anul trecut, mai mult forţaţi de împrejurări, am descoperit plaja de la 23 August. Un loc care mi-a retrezit interesul pentru marea noastră. Am vrut să ne cazăm cât mai aproape de plajă şi după ceva căutări am găsit locul potrivit: în Complexul Golf de pe Plaja Corbu.

Plaja Corbu_5

Plaja ne-a plăcut foarte mult, însă accesul până acolo e destul de dificil. După ieşirea din localitatea Corbu (venind dinspre Galaţi), am făcut stânga pe un drum din plăci de beton, pe care încape o singură maşină. Din loc în loc, sunt refugii de o parte şi de alta, care uşurează traficul. După câţiva kilometri începe un drum pietruit. Noi am ajuns duminică în jurul prânzului şi era foarte aglomerat, iar drumul spre Complexul Golf era aproape blocat de maşinile parcate de cei veniţi la plajă. Lucrurile s-au schimbat însă în zilele următoare, când plaja a fost mai mult pustie.

Drum Corbu

Drumul ăsta ne-a oferit şi surprize (pentru că l-am parcurs cu Vivi – maşina noastră – în fiecare zi): am văzut bufniţe şi popândăi, iar pe plajă, printre tufele verzi, un iepure.

Plaja Corbu_3

Cât despre plaja Corbu, cred că a fost cea mai bună alegere. Intrarea este foarte lină în mare, iar apa extrem de limpede. Ajungeam la câţiva metri depărtare de mal şi vedeam dunele de nisip de pe fundul mării. În schimb sunt multe scoici în nisipul de pe plajă, de aceea e bine să porţi ceva în picioare. Cât despre curăţenie, am constatat cu tristeţe că unii simt nevoia să-şi marcheze trecerea lăsând gunoaie în urmă chiar şi într-un loc atât de frumos…

Plaja Corbu_8

Ne-a plăcut mult şi cazarea, despre care am povestit pe larg aici.

Plaja Corbu_1

Ce am vizitat

Până să ajungem la mare, ne-am bucurat ochii cu peisajele dobrogene. M-am convins încă o dată de cât de frumoasă e această zonă, mai ales că luna iulie adaugă la privelişti grânele coapte şi lanurile galbene de floarea-soarelui. Dimineaţa şi după-amiaza am profitat de soarele mai blând şi am făcut plajă, iar între cele două sesiuni am făcut câteva excursii. Una a fost la Constanţa, unde am făcut turul centrului vechi cu Diana.

Constanta_1

În singura zi în care a plouat de dimineaţă până după-amiază am vizitat cetatea Histria, cea mai veche cetate din România. Apoi am vizitat crama de la Murfatlar, iar în ultima zi, pe drumul de întoarcere, am făcut un mic tur al mănăstirilor dobrogene, printre care am strecurat şi o vizită la moscheea din Babadag (geamia Ali-Gazi Pașa).

Crama Murfatlar

Restaurante-cherhana la mare

Şi pentru că o călătorie nu e completă dacă nu guşti şi din specialităţile locale, am pus pe listă şi trei cherhanale unde am mâncat exclusiv peşte din Marea Neagră.

Pescaria lui Matei

Vacanţa asta a fost şi una a premierelor. A fost prima dată când:

  • am intrat într-o moschee şi am urcat în minaret, de unde am avut o privelişte deosebită asupra Constanţei;
  • am mâncat midii româneşti (delicioase);
  • am vizitat o cramă;
  • am făcut un tur de oraş cu un localnic;
  • am asistat la o slujbă musulmană într-o moschee (la Babadag).

Răsăritul pe plaja Corbu

Plaja Corbu_6

Portiţă spre mare

Plaja Corbu_2

Plaja Corbu_4

Constanţa văzută de sus

Constanta_2

Mănăstirea Celic Dere din Dobrogea

Manastirea Celic Dere

Cetatea Histria

Histria_2

Întoarcerea cu bacul la Galaţi

Galati

Save

Advertisements

4 thoughts on “Litoralul altfel

  1. Oana, pare f frumos itinerariul vostru si…mai altfel! Asta e o buna vacanța, unde încerci lucruri noi, cu atât mai mult ca destinația e aparent obisnuita!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s