Casa Costa-Foru – Dincolo de faţade

Casa Costa-Foru_09

Sâmbăta trecută, la Bucureşti, a fost Noaptea Caselor (ediţia a doua), un eveniment similar Nopţii Muzeelor, numai că obiectivele de vizitat au fost case vechi din Bucureşti.

De mai bine de o lună am urmărit pe Facebook munca unor voluntari care au revitalizat o casă veche din capitală, ce nu mai fusese locuită de 8 ani şi au obţinut acordul proprietarilor pentru a o deschide publicului. Casa Costa-Foru, despre ea e vorba, a intrat în circuitul Nopţii caselor, iar noi am avut noroc să fim la Bucureşti chiar în acest weekend.

Casa Costa-Foru_05

Casa e situată pe aleea Dealul Mitropoliei şi este foarte elegantă. Mi-a atras atenţia de cum am văzut-o, înainte să ştiu că ea e de fapt obiectivul nostru.

Casa Costa-Foru_02

Pentru că am ajuns cu jumătate de oră înainte de primul tur ghidat al serii, când nu erau decât câteva persoane, am putut să ne plimbăm nestingheriţi prin toate camerele. Casa mi-a produs o puternică stare de nostalgie, aşa cum îmi fac şi filmele şi cântecele vechi.

Casa Costa-Foru_04

Casa Costa-Foru_11

În scurt timp, holul şi salonul au devenit neîncăpătoare, ceea ce a făcut dificilă realizarea unui tur trecând dintr-o încăpere în alta. Gazdele (una dintre voluntarele proiectului, care s-a ocupat de documentarea despre viaţa familiei Costa-Foru şi un arhitect) ne-au povestit despre construcţia casei şi despre soţii Costa-Foru şi cei 10 copii ai lor. De exemplu, una dintre fete, Xenia Costa-Foru, a făcut parte din echipa de sociologi coordonată de Dimitrie Gusti, echipă care a făcut primele cercetări monografice despre satele româneşti. Pe Dimitrie Gusti l-am “regăsit” şi într-un alt obiectiv pe care l-am vizitat în weekend la Bucureşti.

Casa Costa-Foru_06

Echipa de la Dincolo de faţade este cea care a demarat acest proiect, încercând să atragă pe tot parcursul lui voluntari care să li se alăture. Au pornit de la o acţiune de colectare de produse de curăţenie, au recondiţionat piese de mobilier, au adus la lumină o uşă dintre două camere care fusese zidită şi au pictat-o în stilul epocii, au făcut curăţenie şi au expus obiecte care au aparţinut familiei. Ulterior au deschis-o publicului interesat de frumos, istorie urbană, arhitectură şi case care au supravieţuit trecerii timpului.

Casa Costa-Foru_01

Casa Costa-Foru mai poate fi vizitată până pe 15 octombrie, iar pe lângă tururi, vizitatorii mai pot participa la o serie de evenimente artistice, ateliere şi discuţii (mai multe detalii sunt pe pagina lor de facebook).

Casa Costa-Foru_03

Casa Costa-Foru_07

Casa Costa-Foru_10

Advertisements

2 thoughts on “Casa Costa-Foru – Dincolo de faţade

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s