Micul Versailles din Brühl – Castelul Augustusburg

Castelul Augustusburg Bruhl_5

La mai puţin de jumătate de oră de mers cu trenul din Köln se află orăşelul Brühl şi bijuteria lui arhitecturală, Castelul Augustusburg. E o destinaţie perfectă pentru o excursie de o zi în împrejurimile Kölnului, mai ales dacă vremea e frumoasă, pentru că mare marte dintre atracţii sunt în aer liber – grădinile, parcul şi drumul de aproximativ 2,5 kilometri până la Castelul de vânătoare Falkenlust.

Construit în prima jumătate a secolului al XVIII-lea de arhiepiscopul Kölnului, Clemens Augustus, Castelul Augustusburg este unul dintre cele mai importante clădiri în stil rococo din Germania şi face parte din patrimoniul UNESCO.

Castelul Augustusburg Bruhl_3

De cum am păşit dincolo de porţile lui, l-am asemănat cu Versailles. Apoi am aflat şi de ce: la crearea castelului au constribuit arhitecţi şi artişti francezi, iar Dominique Girard, cel care s-a ocupat de grădini, se presupune că a fost discipolul lui André Le Nôtre, arhitectul peisagist de la Versailles.

Castelul Augustusburg Bruhl_1

În interior, cel mai impresionant ni s-a părut salonul de primire, cu scările lui elegante, pereţii în culori pastelate, coloane din marmură şi tavanul bogat în dantelării. Şi Napoleon a fost impresionat când l-a vizitat şi se zice că ar fi regretat că palatul nu are roţi, ca să îl poată transporta în Franţa. Din păcate, înăuntru nu este permis fotografiatul, dar pe site-ul oficial al castelului sunt şi câteva imagini din interior.

Am vizitat întâi castelul, ca să ne lăsăm restul zilei pentru plimbarea în grădini şi parc. Dacă intrarea în castel se plăteşte, accesul în spaţiul verde este gratuit. Dimineaţa câţiva nori gri ameninţau să aducă ploaia, dar după vizita castelului au dispărut, ba se făcuse cald, aşa că drumul prin pădurea răcoroasă către Falkenlust (castelul de vânătoare al lui Clemens Augustus) a fost bine sincronizat cu vremea.

Castelul Augustusburg Bruhl_4

Drumul spre Falkenlust, numai bun pentru povestit şi făcut planuri (de viaţă, de călătorii).

 Castelul Augustusburg Bruhl_6

Falkenlust

Cum ajungi la Augustusburg

Din Gara centrală din Köln (Hauptbahnhof) se poate lua fie trenul, fie S-bahn-ul (tramvai) până la Brühl. Coborârea se face în staţia Brühl Miete, iar castelul e vis-à-vis, la o distanţă de 5-10 minute.

Castelul Augustusburg Bruhl_7

Am încheiat ziua noastră la Brühl cu o masă la una dintre terasele aglomerate din centru. Ar fi fost fain să facem un picnic pe malul lacului de la castel, dar n-a fost rău nici aşa, pentru că n-am mai delectat cu specialităţile gastronomice germane.

În concluzie, dacă petreceţi câteva zile în Westfalia, dedicaţi una şi castelului.

Castelul Augustusburg Bruhl_9

Castelul Augustusburg Bruhl_2

Castelul Augustusburg Bruhl_8

Advertisements

One thought on “Micul Versailles din Brühl – Castelul Augustusburg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s