Hamburg – minighid de vizitare (ziua 1)

Hamburg_07

Dacă aş rezuma în câteva cuvinte cele două zile pe care le-am petrecut la Hamburg ar fi 28 de ore intense de plimbat pe străzile oraşului, somn puţin, entuziasm maxim, febră musculară şi vreme schimbătoare, cu un soare care ne-a pârjolit nasurile, urmat de un vânt rece şi umed care ne-a zgribulit şi ne-a făcut să apreciem cele 30°C pe care le-am găsit la întoarcerea acasă.

Hamburgul ne-a plăcut la nebunie. E un oraş care arată impecabil, e plin de viaţă, tolerant (aşa cum aveam să aflăm de la ghidul nostru), bogat, cosmopolit, verde, mereu capabil să se reconstruiască.

Am ajuns la Hamburg dimineaţa la 5.30 şi după ce ne-am lăsat bagajul la hotel, am pornit în recunoaştere. Pe străzi era pustiu, cafenelele se deschideau mult mai târziu (aveam mare nevoie de o cafea după noaptea petrecută în autocarul luat din Köln), aşa că ne-am îndreptat spre port.

  • Portul de pe Elba este imaginea emblematică a Hamburgului, cu o veche istorie, care i-a adus oraşului numele de „poarta Germaniei spre lume”.

Hamburg_08

  • Hafencity – În drumul spre port ne-am oprit să admirăm cartierul extravagant care se construieşte în zonă, locul de joacă al arhitecţilor care se întrec în a-şi etala talentul şi unde fiecare clădire este unică. Vorbesc la prezent pentru că încă se construieşte şi se preconizează că proiectul va fi gata în 2025. Paradoxal este că în urmă cu câţiva ani această zonă era cea mai neglijată din oraş, iar astăzi este cel mai grandios proiect de construcţie urbanistic din Europa, cu preţuri exorbitante ale apartamentelor.

Hamburg_01

Hamburg_02

Hamburg_03

  • Die Elbphilarmonie este de departe construcţia care iese cel mai bine în evidenţă în noul cartier, o combinaţie de vechi (baza e din cărămidă arsă) şi nou (partea de sus e din sticlă, în forme modern). Clădirea filarmonicii este controversată şi a suscitat multe discuţii contradictorii legate de preţul ridicat de construcţie, depăşirea termenului de finalizare şi forma ei.

Hamburg_05

Hamburg_04

  • Nu departe de aici se află Speicherstadt, cel mai mare complex de depozite înşiruite din lume, construit în secolul al XIX-lea, astăzi patrimoniu UNESCO. Depozitele sunt construite din cărămidă roşie şi creează un contrast frumos cu arhitectura modernă a Hafencity.

Hamburg_14

Cafenelele începeau să se deschidă, aşa că ne-am îndreptat spre zona gării, pentru micul-dejun la Mutterland, un mic bistro cu mâncare bună gătită din ingrediente locale. Şi neapărat cafea, pentru că lipsa de somn începea să-şi spună cuvântul. Cu bateriile încărcate, am alergat spre Rathaus, locul de întâlnire cu ghidul şi grupul pentru turul gratuit al oraşului. Începem uşor să ne facem o tradiţie de a vizita oraşele cu ghizi locali, pentru că oricât ne-am pregăti înainte, poveştile despre oraş spuse de un ghid pasionat sunt mult mai savuroase, mai ales că le asculţi în timp ce vezi în timp real obiectivele.

Am ales aceeaşi firmă de tururi gratuite cu care am făcut turul Copenhagăi – SANDEMANs NEW Europe Tour. Pornind din faţa primăriei (Rathaus), Eddy, ghidul nostru, ne-a purtat timp de mai bine de 2 ore prin centrul oraşului şi prin punctele cheie ale istoriei lui. Pe scurt, turul a constat în următoarele:

  • Das Rathaus este una dintre cele mai (dacă nu cea mai) frumoase clădiri din oraş, finalizată în 1897 şi a şasea primărie a oraşului de-a lungul istoriei, după ce celelalte au fost distruse. Precedenta a ars din temelii în timpul Marelui Incendiu din 1842, care a devastat o mare parte din oraş. Pentru a proteja primăria de foc şi bombe, pe faţadă este mozaicul zeiţei Harmonia, care se pare că şi-a făcut bine treaba până acum. Clădirea nu a mai ars, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o bombă a căzut exact în faţa clădirii, care a rămas intactă.

Hamburg_09

  • A urmat apoi catedrala St Petri, o biserică medievală, protestanţă, dar care are spaţii dedicate mai multor culte ale creştinismului, apropo de toleranţa de care aminteam mai sus.
  • O altă biserică importanţă este St Nikolai, azi în reconstrucţie, un loc care aminteşte de victimele celui de-al Doilea Război Mondial din Hamburg, în care mii de oameni au murit în timpul „operaţiunii Gomora”.
  • Deichstrasse este cea mai veche stradă din Hamburg şi locul unde a izbucnit Marele Incendiu din 1842. Una dintre ipoteze şi cea mai plauzibilă este că un fost angajat al unei fabrici de ţigări a dat foc clădirii pentru a se răzbuna pe şeful care îl concediase. Însă clădirea nu doar că a ars şi este în continuare în picioare, însă focul a distrus o mare parte din oraş, ceea ce explică de ce majoritatea clădirilor sunt noi şi arată atât de bine.

Hamburg_11

Turul s-a încheiat în zona dintre Speicherstadt şi Hafencity, iar noi ne-am întors pe Deichstrasse, unde ghidul ne-a recomandat un mic local (Fisch & Co), unde am încercat unul dintre felurile de mâncare tradiţionale Hamburgului, pannfisch.

Hamburg_06

După câteva ore bune de umblat, am mers în sfârşit să ne luăm în primire camera de hotel. Iniţial am vrut să ne întindem puţin, dar vremea era aşa frumoasă şi entuziasmul nostru încă ridicat, aşa că nu am stat mult şi am plecat spre Planten un Blomen, grădina botanică din Hamburg.

  • În drum spre ea, am făcut o plimbare de-a lungul lacului Alster din inima oraşului şi am mai zăbovit pe băncile de pe margine, ca să ne bucurăm mai în tihnă de peisaje.

Hamburg_15

Hamburg_16

  • Grădina Botanică (Planten un Blomen) este cel mai important parc din Hamburg, cu una dintre cele mai mari grădini japoneze din Europa şi un rosarium îmbietor pentru odihnă. Intrarea este liberă, iar la ora 18.00, timp de 10 minute, a avut loc un spectacol cu joc de apă pe lacul principal.

Hamburg_17

Hamburg_18

La final de zi, am socotit 14 ore petrecute în oraş. A doua zi ne aştepta o altă trezire dis-de dimineaţă, pentru Fischmarkt, piaţa de peşte din port, care are loc în fiecare duminică între 5 şi 9 dimineaţa.

Hamburg_13Hamburg_12

Save

Advertisements

One thought on “Hamburg – minighid de vizitare (ziua 1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s