Hamburg – minighid de vizitare (ziua 2)

Hamburg-_10

După o zi plină în Hamburg, a doua nu putea fi mai prejos.

Ne-am trezit dis-de-dimineaţă să luăm micul dejun şi să plecăm cât mai repede către Fischmarkt, piaţa locală din port care are loc în fiecare duminică de la 5 la 9 dimineaţa. Ne-am decazat, urmând să venim seara după bagaj.

La fel ca în dimineaţa precedentă,  străzile erau pustii şi liniştite, la fel şi drăguţa Deichstrasse. Însă acum era mult mai răcoare şi înnorat. Din păcate, vremea a rămas mohorâtă până la apus şi friguroasă, probabil că am reşimţit frigul mai puternic pentru că am petrecut mare parte a zilei pe lângă Elba.

Hamburg-_02

Cu pas sprinten, ca să nu ajungem la final, am ajuns la Speicherstadt şi de aici am mers de-a lungul portului spre Altona, de data asta în zona în care nu ajunsesem în ziua din urmă.

  • Portul din Hamburg este imens, al doilea ca mărime din Europa după cel din Rotterdam şi datorită căruia Hamburgul a fost şi continuă să fie un oraş foarte bogat. Portul este aproape la fel de vechi ca oraşul.

Hamburg-_11

Hamburg-_09

Am ajuns la Fishmarkt în timp util şi ne-am dat seama că nu avea cum să se termine la ora 9. Localnicii continuau să vină la cumpărături şi mai târziu, iar comercianţii nu păreau nici ei să se grăbească să plece. Recunosc, aveam alte aşteptări de la “piaţa de peşte”. După cum îmi sugera numele, mă aşteptam să văd multe feluri de peşte proaspăt, pe care să îl poţi cumpăra şi să poată fi gătit pe loc (probabil e de la emisiunile gastronomice de pe Paprika 🙂 ). În schimb, am găsit foarte multe tarabe cu de toate, ca într-un bazar.

Hamburg-_04

Multă aglomeraţie şi veselie (asta ne-a plăcut) şi mulţi oameni cu coşuri imense cu fructe şi ghivece cu orhidee. După zona de bazar, am ajuns în sfârşit la partea cu mâncare, unde vânzătorii făceau spectacol prezentându-şi marfa (peşte, dulciuri, fructe) şi invitând cumpărătorii să negocieze şi să profite de ofertele lor.

Pe cel mai simpatic dintre vânzătorii de peşte l-am prins aici.

Ce-i drept, m-au atras coşurile mari cu fructe exotice, dacă nu am fi plecat seara, am fi luat şi noi unul.

Hamburg-_05

În clădirea veche a pieţei  era un concert rock şi veselie mare, alimentată probabil şi de berea băută atât de matinal. Am făcut o pauză şi ne-am luat câte un sandwich cu hering, urmate la desert de o caserolă mare cu fructe gata tăiate.

Hamburg-_06

Şi dacă tot am ajuns în Altona, am luat din staţia din faţa pieţei feribotul 62 (transportul public pe apă), cu care am făcut un tur al portului la preţul unei călătorii pentru localnici, mult mai mic decât cel pentru turişti, oferit de firmele cu vase de croazieră.

Hamburg-_07

  • Din feribot am văzut Blankenese, cartierul bogat cu vile şi conace frumoase, de pe malul râului Elba. Dacă am mai fi avut o zi în Hamburg, am fi făcut o mică excursie şi aici.

Hamburg-_08

După turul portului pe vapor, am coborât înapoi la Fischmarkt şi de aici ne-am îndreptat spre tunelul pietonal pe sub Elba. Tunelul nu e spectaculos, dar ideea de a merge într-un tunel aflat sub apă ne-a atras.

Hamburg-_13

La ieşire, ne-am îndreptat spre  Miniatur Wunderland, pe un drum destul de lung, într-o zonă industrială şi cam pustie. Numai că la muzeu deschidea în mai bine de o oră. Am zis că aşteptăm, ne-am plimbat puţin în zonă, am admirat oraşul de pe partea aceasta a Elbei, dar vremea rece nu a ţinut cu noi, începuse să plouă, aşa că am făcut cale întoarsă prin pasajul subteran, de data asta cu destinaţia Reeperbahn.

Hamburg-_16

  • Reeperbahn este Cartierul Roşu din Hamburg. Probabil noaptea este mai spectaculos şi plin de viaţă, după-amiaza când am trecut noi pe acolo nu era foarte animat.

Hamburg-_15

De la Reeperbahn am ajuns la biserică 🙂 – catedrala în stil baroc St. Michel, în al cărei turn se poate urca pentru panorama oraşului. Un cor făcea repetiţii pentru concertul din seara aceea şi am profitat de moment ca să îi ascultăm şi să ne mai odihnim. Aşa bine am făcut-o, că nu am mai avut energie să mai urcăm şi în turn, aşa că ne-am îndreptat spre Deichstrasse, la un alt restaurant recomandat de ghidul nostru Eddy, pentru unul dintre felurile tradiţionale hamburgheze – labskaus.

Încălziţi de bere şi binedispuşi cum numai după masă poţi să fii, am pornit din nou pe străzile Hamburgului, pentru ultimele ore înainte să ne urcăm în autocarul în care aveam să ne petrecem noaptea.

Ne-a surprins să vedem că duminică după-amiază nu doar magazinele şi centrele comerciale erau închise, ci încet-încet şi la terase şi cafenele începeau chelnerii să strângă scaunele şi mesele. Seara aproape că nu mai era niciuna deschisă.

Ultimul obiectiv pe care am vrut să îl vedem înainte de mergem după bagaj la hotel a fost Chilehaus.

  • Chilehaus e o clădire de birouri construită din cărămidă, în stilul expresionist al anilor 1920. A fost comandată arhitectului Fritz Höger de un magnat naval, care a devenit bogat comercializând salpetru de Chile, de unde şi numele clădirii. În curtea interioară sunt terase şi la parter magazine. Păcat că nu mai era nimic deschis când am ajuns în zonă, clădirea mi s-a părut spectaculoasă.

Hamburg-_19

Hamburg-_18

Ne-am recuperat bagajul de la hotel şi înainte de plecare, am vrut să mai ajungem o dată la Speicherstadt, sperând că o să se întunece şi o să vedem clădirile depozitului iluminate. Nu ne-am dat seama că în iunie ziua este foarte lungă şi că la 10 noaptea este  încă lumină în Hamburg. 🙂 Am văzut în schimb apusul, după ce toată ziua soarele a stat ascuns. Aşa că am plecat din Hamburg cu imaginea frumoasă a Speicherstadt-ului la apus.

Hamburg-_21

Hamburg-_20

Hamburg-_22

Hamburg-_14

Hamburg-_03

Hamburg-_01

Save

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s