Copenhaga – ziua 1

copenhaga-ziua1_04

După ce am povestit aici cât de mult ne-a plăcut Copenhaga şi cultura daneză, să trecem la lucrurile mai importante – cum ne-am petrecut cele trei zile friguroase, dar pline, în capitala Danemarcei.

Prima dimineaţă ne-a găsit plini de entuziasm (încă nu scosesem nasul în ger) în holul hostelului  unde ne-am cazat. Urma să ne întâlnim cu ghidul de la Sandemans New Europe, pentru turul gratuit al oraşului. Am mai povestit pe blog cât de faină mi se pare ideea tururilor gratuite. De data asta ne-am început vacanţa cu un astfel de tur. Durata lui a fost de aproximativ 2,5 ore şi deşi nu acoperă decât o parte din obiectivele centrale ale Copenhagăi, a fost un bun punct de plecare pentru vizita noastră.

Aşa că înfofoliţi bine şi înarmaţi cu aparatul foto, am pornit cu Nina şi grupul care se formase către clădirea primăriei, unde urma să preia şi restul celor înscrişi la tur.

copenhaga-ziua1_01

Ce e fain la tururile astea e că încep cu istoria oraşului şi te introduc cronologic în atmosfera lui.

Aşa că până să ajungem în punctul central al oraşului – portul Nyhavn, aflasem deja despre vikingi şi teritoriile lor întinse, despre episcopul Absalon care a întemeiat Copenhaga, incendiile care au distrus oraşul sau despre Rezistenţa daneză din timpul celui De-al Doilea Război Mondial împotriva ocupaţiei naziste. Toate acestea plimbându-ne pe străduţe şi oprindu-ne din când în când în jurul Ninei să o ascultăm.

copenhaga-ziua1_02

După o pauză de cafea, sandwich-uri cu somon şi căldurică, am plecat spre Nyhavn.

copenhaga-ziua1_03

Portul Nyhavn apare în majoritatea vederilor şi imaginilor reprezentative ale Copenhagăi, cu ambarcaţiunile şi clădirile lui viu colorate. În una din ele a locuit Hans Christian Andersen. Îmi amintesc şi acum cartea galbenă din copilărie cu poveştile lui, dintre care cel mai bine mi-a rămas în minte “Fetiţa cu chibrituri”.

copenhaga-ziua1_06

Se pare că în acea perioadă zona portului era rău famată şi locuită de oameni săraci, din viaţa cărora s-a inspirat în poveştile lui. Acum clădirile găzduiesc baruri şi restaurante, şi chiar şi iarna terasele lor cu păturici colorate te îmbie să iei o pauză şi să te bucuri de privelişte.

copenhaga-ziua1_05

Următoarea oprire – Opera. De fapt este clădirea nouă a Operei,  inaugurată în 2005, construită în stil neo-futurist şi amplasată într-un loc deosebit – pe malul apei, vis-a-vis de palatul Amalienborg. Opera Naţională Regală (numele ei complet) a fost construită astfel încât să fie în linie cu castelul regal şi cu Catedrala Frederik.

copenhaga-ziua1_08

Am trecut apoi prin curtea mare a Palatului Amalienborg, unde locuieşte familia regală (una dintre cele mai iubite din Europa) şi unde în a treia zi am asistat la schimbul gărzilor.

copenhaga-ziua1_09

copenhaga-ziua1_12

Ne-am despărţit de  grup după ce am vizitat Catedrala Frederik (Catedrala de marmură), una dintre cele mai importante din Copenhaga, inspirată de Catedrala Sfântul Petru de la Vatican. Chiar dacă e uriaşă şi din marmură, înăuntru era tare cald şi bine. 🙂

copenhaga-ziua1_10

copenhaga-ziua1_11

Next stop: Micuţa sirenă, o altă imagine emblematic ă a oraşului. Mica Sirenă este realmente mică şi înconjurată continuu de fotografi. 🙂 Se pare că este cea mai fotografiată statuie din întreaga Danemarcă.

copenhaga-ziua1_14

Ca să profităm de lumină (zilele de iarnă par şi mai scurte în călătorii), am vrut să vizităm şi Castelul Rosenborg înainte de a se întuneca. L-am prins pe lumină, dar din păcate era închis. Aşa că am făcut doar câteva fotografii afară.

copenhaga-ziua1_19

copenhaga-ziua1_18

copenhaga-ziua1_17

copenhaga-ziua1_20

Am îngheţat bine, aşa că am plecat spre Torvehallerne sau Food City Hall, pe care Nina ne-o recomandase la capitolul “locuri faine unde să mănânci”.

Torvehallerne este o piaţă acoperită, cu magazine specializate unde se vând produse locale, dar şi preparate gata să fie devorate şi vitrine pline cu Smørrebrød, o gustare specific daneză, care arată foarte bine. Este ca un sandwich deschis – pe o felie de pâine neagră sunt aşezate zeci de combinaţii culinare.  Ne-a plăcut mult şi aici am încercat pentru prima dată ton proaspăt. Delicios, dar preţurile sunt piperate bine. 🙂

copenhaga-ziua1_23

copenhaga-ziua1_24

copenhaga-ziua1_22

copenhaga-ziua1_21

Spre seară, în drum spre hostel, ne-am plimbat pe Strøget, un pietonal foarte popular şi turistic, cu multe magazine, fast food-uri, muzicieni stradali şi magazine cu suveniruri.

copenhaga-ziua1_25

copenhaga-ziua1_26

Urmează în curând şi ziua a doua. Stay tuned! 🙂

copenhaga-ziua1_15

copenhaga-ziua1_13

copenhaga-ziua1_07

 

Save

Save

3 thoughts on “Copenhaga – ziua 1

Leave a comment