Festivalul ouălor încondeiate – Ciocăneşti

Ciocanesti_06
Cam la 30 de minute de Vatra Dornei și 40 de Câmpulung Moldovenesc se află Ciocănești, un sat foarte pitoresc, cu casele pictate cu motive tradiționale.

Mi-l notasem mai demult ca să îl avem în vedere când vom ajunge în zonă și mi-am amintit de el în martie, când căutam o destinație mai aproape, unde să ne bucurăm (călătorind) de primăvara care se apropia. Coincidența fericită a fost că în primul weekend din aprilie se organiza Festivalul ouălor încondeiate, și uite-așa am găsit pretextul potrivit pentru un weekend la munte cu prietenii.

Festivalul e deja la a XIV-a ediție anul acesta și e dedicat tradiției încondeierii ouălor pascale. Noi am ajuns sâmbătă după-amiaza, când pe scena în aer liber se anunțau câștigătorii la cele două concursuri din acea zi: de încondeiat ouă și realizarea coșului tradițional de Paște. Au participat copii mai mici și mai mari, îmbrăcați în costume populare, de la mai multe școli din țară. M-am bucurat că sunt atrași de această îndeletnicire și că va avea cine să ducă tradiția mai departe. Iar de coșurile lor ce să zic, numai bunătăți care îți lăsau gura apă.

Alături, în Casa de cultură a satului, era expoziția de ouă încondeiate, unde femeile îmbrăcate și ele în costume populare își etalau munca de peste iarnă – sute de ouă încondeiate, de la cele mai mici (de prepeliță), la cele de struț, care de care mai frumoase, mai bogate în culori și simboluri: cireșica, cărarea rătăcită, cocoșul, cârja ciobanului, copacul etc. Se puteau și cumpăra ouăle, prețul variind de 5 lei la 10 lei, în funcție de complexitatea modelului.

Festivalul ouălor nu e singurul care se organizează în Ciocănești, mai sunt și Festivalul Național de Datini și Obiceiuri din străbuni și Festivalul Național al Păstrăvului (aviz iubitorilor de pește, dar mai ales de tradiții populare). 🙂

 

Ciocanesti_02
Ciocanesti_11
Ciocanesti_03
Ciocanesti_05
Ciocanesti_07
Ciocanesti_08
Ciocanesti_09
Ciocanesti_04
Ciocanesti_12
Ciocanesti_01

Ciocanesti_10

Advertisements

One thought on “Festivalul ouălor încondeiate – Ciocăneşti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s