Alhambra (Granada)

Alhambra_24

Nu ştiu ce ne-a plăcut cel mai mult la Alhambra: culorile şi detaliile specifice construcţiilor maure,  grădinile pline de flori şi verdeaţă sau vederea către vârfurile înzăpezite ale munţilor Sierra Nevada. Cert e că locul ăsta foarte emblematic pentru sudul Spaniei ne-a impresionat, poate şi pentru că a fost unul dintre locurile vizitate în luna noastră de miere, despre care am povestit mai multe aici.

Alhambra_14

Pentru că e un loc atât de popular, este şi incredibil de aglomerat. Abia reuşeşti să faci câteva fotografii fără să prinzi şi alţi turişti în cadru. Mai mult, fără o rezervare prealabilă e cam greu, dacă nu imposibil, să găseşti bilete la faţa locului, în plin sezon. Numărul de vizitatori pe zi e limitat, aşa că dacă doriţi să vizitaţi Alhambra, luaţi-vă biletele din timp (cam cu 1-2-3 luni înainte, depinde de perioada în care mergeţi).

Alhambra_08

Noi am pierdut din vedere acest „detaliu”. De fapt l-am lăsat pe ultima sută de metri, fiind prinşi cu pregătirile pentru nuntă, iar când am vrut să luăm biletele, nu am mai găsit. Ne-am consolat cu gândul că vom ajunge altă dată la Granada, dar am avut noroc că la hotelul din Malaga, unde ne-am cazat, aveau pliante cu tot felul de excursii în zonă, printre care şi una de o zi la Alhambra. Aşa că am profitat de ocazie.

Alhambra_21

Am plecat foarte dimineaţă către Granada, pe un drum cu peisaje care nu ne-au lăsat să moţăim – plantaţii de măslini şi munţii pe fundal. Ghidul nostru, un domn grizonat şi foarte simpatic, ne-a povestit despre producţia mare de măsline şi ulei de măsline a Spaniei, ba am şi făcut un popas la un magazin artizanal cu produse pe bază de ulei de măsline.

Alhambra_11

Alhambra e un complex de palate şi fortificaţii, iar principalele zone sunt Palatul Nasrid (principala atracţie), Alcazaba (fortificaţiile palatului), Generalife (superbele grădini), Palatul Carlos V, Băile Publice şi Moscheea. În funcţie de ce îţi doreşti să vizitezi, poţi alege dintre mai multe opţiuni de bilete. Faptul că am avut excursia organizată a avut şi avantaze şi dezavantaje: pe de o parte, nu ne-am mai bătut capul cu drumul şi documentarea despre palat, pentru că ghidul nostru s-a ocupat de tot. În schimb, a trebuit să ţinem pasul cu grupul, deşi ne-ar fi plăcut să putem vizita mai în ritmul nostru.

Alhambra_18

Preferatele mele rămân grădinile, unde am avut mai mult timp la dispoziţie să ne plimbăm în voie, fără ghid. În mai, când am vizitat noi, totul era verde şi colorat. Dar am văzut imagini cu grădinilie toamna şi arată cel puţin la fel de spectaculos.

Alhambra_12

Am fost impresionaţi de nivelul ridicat de civilizaţie al maurilor pentru acele timpuri. Aveau apă curentă, băile şi bucătăriile erau în clădiri separate de încăperile în care se locuia. Deşi verile sunt toride, clădirile au fost construite astfel încât în orice moment al zilei o parte a parte a încăperilor să fie ferite de soare şi răcoroase.

Alhambra_19

Vizita noastră nu a inclus şi Granada, am văzut-o doar în trecere. În schimb ne-am dori să o vedem cândva  într-un tur al „Triunghiului de aur al Andaluziei” – Sevilla, Cordoba si Granada. Şi poate să revenim şi la Malaga, că tare mult ne-a mai plăcut.

Alhambra_22

Alhambra_03

Alhambra_15

Alhambra_13

Alhambra_08

Alhambra_20

Alhambra_10

Alhambra_07

Alhambra_06

Alhambra_05

Alhambra_01

Alhambra_23

Alhambra_09

Alhambra_04

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s