Paris – ziua 3

Paris_01

Ultima zi din escapada noastră la Paris a fost tot cu vreme posomorâtă şi rece, deşi speram ca de dimineaţă să ne întâmpine măcar nişte raze firave de soare. Dar de câte ori ai ocazia să te trezeşti  la Paris? Cu gândul ăsta în minte ne-am mobilizat şi am pornit către o zonă foarte dragă mie, Le Marais, mai exact Centrul Georges Pompidou, unde voiam să vizităm Atelierul lui Brâncuşi. Din păcate atelierul se deschidea abia la ora 14 (şi apropo, intrarea e gratuită), dar am zis că revenim după-amiază.

Paris_03

Paris_02

Le Marais este unul dintre cartierele centrale ale Parisului, care păstrează cele mai multe clădiri şi străzi medievale şi dinaintea revoluţiei franceze. Aici găseşti restaurante, baruri, buticuri, magazine de bijuterii, muzee, galerii de artă, magazine cu vinuri, patiserii, cafenele. E un must see, pe lângă zecile de alte locuri şi obiective de descoperit din Paris.

Paris_04

Paris_05

Ne-am plimbat prin Le Marais ceva timp, până când foamea şi ploaia măruntă care începuse ne-au amintit că nu luasem micul-dejun. Aşa că ne-am oprit la un bistro, la o masă la fereastră, unde ne-am încălzit cu câte o supă crema şi cafea cu lapte, uitându-ne la ploaia de afară. Mai romantică de atât nu a fost decât plimbarea de după prin aceeaşi ploaie. 😀

Ce-i drept, nu mersesem mult când ne-a atras o patiserie cu multe bunătăţi în vitrină (Maison Landemaine)  şi am făcut din nou pauză, de data asta pentru un quiche lorraine şi unul cu somon. 🙂 Şi o cutie de macaronşi la pachet.

 

Vremea urâtă ne-a dat o idee pe care o aplicasem şi în studenţie: pentru că tot aveam biletele valabile pentru orice mijloc de transport, am făcut câteva ture cu autobuzul. Ne uitam pe hartă şi le luam pe cele care aveau traseul prin zonele centrale ale Parisului. Aşa am ajuns în zone ale oraşului unde nu am fi avut timp să ne plimbăm şi am scăpat şi de ploaie.

Paris_06

Ne-am oprit în Cartierul latin, la Universitatea Sorbona, apoi în Jardin du Luxembourg, un alt loc care îmi este foarte drag. Şi unde bineînţeles că avem muulte amintiri. Şi ce să vezi: a ieşit soarele! O ocazie de sărbătorit cu macaronşii pe care îi luasem la pachet.

Paris_09

Paris_08

Paris_15

Ne-am grăbit să facem câteva poze până nu apunea soarele, numai că entuziasmul ne-a întârziat plecarea spre Atelierul lui Brâncuşi. Am ajuns cu câteva minute înainte de închidere, din păcate. Eu l-am vizitat şi acum 10 ani, dar aş fi vrut să îl vadă şi Luci. Majoritatea lucrărilor lui Brâncuşi sunt expuse aici (alături de unelte, fotografii, piese de mobiler), lăsate moştenire statului francez cu condiţia ca atelierul să fie păstrat nemodificat. Dacă ajungeţi în zonă, neapărat opriţi-vă aici pentru o vizită. Programul e de la 14.00 la 18.00 (închis marţea).

Paris_11

Fiind ultima seară în Paris, am vrut să mai vedem o dată Catedrala Notre Dame, Turnul, Île de la Cité, aşa că am mai făcut un mic maraton. La finalul celor trei zile în Paris ne-am dat seama că nu am reuşit nici pe departe să revedem tot ce ne propusesem.   Dar ne consolăm cu “data viitoare”. 🙂

Paris_12

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s