Weekend în Bucovina: Mocăniţa Huţulca

MOcanita hutulca moldovita

Mai puțin cunoscută decât mocăniţa din Vișeul de Sus, mocăniţa Huţulca din Moldoviţa este mult mai la îndemână pentru o excursie de weekend. Două zile ninsese continuu, aşa că ne așteptam să vedem niște peisaje frumoase de iarnă.

Ne-am cazat în satul Vama, cu o zi înainte de drumul cu mocăniţa, ca să luam cursa de la 10 dimineața. Mai este una la 14, dar se suprapunea peste somnul de zi al lui Robert și sigur nu ar fi dormit într-un mediu atât de stimulant. După micul dejun copios pregătit de gazda noastră, am pornit spre gara din Moldoviţa. Codul galben de ninsori era încă în vigoare și nu ne aşteptam să fie aşa mulţi călători, însoţiţi şi de copii de vârste mici. Ei au contribuit cel mai mult la atmosfera de excursie pe durata drumului.

În ritmul lent al mocăniţei am avut timp să îl întreţinem pe Robert, dar şi să vedem peisajele pitoreşti de iarnă, în mare parte cu case şi sate, abia spre finalul traseului cu pădure şi pârâuri de munte. Înăuntru era cald (soba pe lemne şi-a făcut prea bine treaba) şi geamurile aburite, le ştergeam întruna ca să putem vedea, de aceea nici nu am pozat mare lucru. La Argel am făcut o pauză de 30-40 de minute, timp suficient pentru o masa sau gustări în aer liber (mâncăruri tradiționale, poale în brâu, plăcinte). Foarte bun a fost păstrăvul afumat, pe care noi l-am luat pentru acasă.

Mocăniţa Huţulca – informaţii practice:

  • traseul e Moldovita-Argel, durează aproximativ 2 ore jumătate, cu o pauza de 40 de minute în Argel
  • prețul unui bilet e 30 lei pentru adulți, 15 lei pentru copii
  • circula și vara, și iarna, iar programul poate fi găsit aici.

Ce se mai poate vizita/face în zonă:

  • Mănăstirile Moldovita, Sucevița, Voronet sunt foarte aproape una de alta, pot fi vizitate în drum spre/dinspre mocăniţă. Noi ne-am oprit doar la Moldoviţa pentru o vizită rapidă, pentru că cel mic deja dădea semne de oboseală și ne grăbeam să îl culcăm în cameră.
  • Muzeul oului din comuna Vama l-am văzut acum câțiva ani și merita o vizită (poate nu cu un toddler curios, care vrea să agaţe orice vede:)) Muzeul e mic, are trei camere, dar cu o colecție bogată de ouă încondeiate, atât din Bucovina și restul ţării, cât și din alte zone ale lumii.
  • Micul dejun/cafea la Toaca Bellevue pentru câteva momente de pauza și răsfăț (doar câteva momente în cazul nostru și bineînțeles, pe rând, în timp ce celălalt supraveghea exploratorul). Hotelul e lângă Gura Humorului și restaurantul cu terasă are vedere spre munte şi pârtia de ski. Nu știu cum e cazarea, dar dimineața noi eram singurii care luau micul dejun și am stat mai liniștiți că nu aveam pe cine să deranjăm.
  • Sania și zăpada au fost atracţia excursiei pentru Robert (şi am avut zăpadă pe săturate). A chiuit pe sanie, deși nu știa încă să se ţină bine, a stat în zăpadă și a gustat din ea, s-a revoltat de fiecare data când îl ridicam din zăpadă să îi punem mănușile pe care și le tot scotea.
  • Nu în ultimul rând, mâncărurile și deserturile bucovinene nu trebuie ratate!

Cum a fost excursia cu Robert la 1 an și 2 luni: drumurile dus-întors le-am făcut pe somnul lui de prânz, aşa că nu a mai fost nevoie de opriri, ceea ce ne-a scurtat mult timpul de deplasare. Căutăm dinainte restaurante unde au scaune de copii, astfel încât să putem mânca toți trei liniștiți pentru câteva minute. Curiozitatea și dorința lui de explorare sunt tot mai mari și încercăm să facem cu rândul la a-l însoţi/supraveghea, astfel încât să ne folosim chibzuit rezervele de răbdare. În continuare ritmul nostru de călătorit e mult încetinit, dar ne place şi aşa. Important e să fim împreună, să descoperim lumea și să ne bucuram de tot ce trăim cu el.

DSC_0391

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s