Case tradiționale recondiționate, unde te poți caza în România

De când cu pandemia, am încercat să ne cazăm în locuri pe care le puteam închiria integral, ca să reducem pe cât posibil contactul cu alți turiști. Așa am descoperit câteva case tradiționale, foarte vechi, dar readuse la viață și transformate în cazări foarte faine.

Păstrăm lista deschisă și vom adăuga aici pe măsură ce mai găsim și altele.

1. Casele tradiționale de la Satul Bucovinean (Breaza – Suceava)

În prima excursie de după lockdown am ajuns la Satul Bucovinean, un complex de căsuțe vechi, tradiționale, recondiționate și aduse din satele bucovinene la Breaza, în județul Suceava. Casele arată ca un mic muzeu, cu obiecte și haine tradiționale. Ele au fost recondiționate, iar fiecare are baia proprie și sus la etaj, în fostul pod, este patul. Pachetul include cazare și demipensiune (mic dejun și cină), iar peisajele sunt foarte frumoase.

Am povestit pe larg despre cum a fost la Satul Bucovinean aici.

2. Casa din Susani (Călimani – Maramureș)

În vacanța noastră în Maramureș, la final de august 2020, unul dintre locurile în care ne-am cazat a fost casa din Susani. Este o casa veche recondiționată și transformată într-o mică pensiune de patru camere, două la parter și două la etaj. Ne-a plăcut foarte mult aici, atât cum au îmbinat tradiționalul cu modernul, dar și ospitalitatea gazdelor și mâncarea delicioasă. Se poate opta pentru demipensiune și tot ce am mâncat aici a fost foarte gustos.

3. Casele săsești de la Dominic Boutique (Cloașterf – Mureș)

Am petrecut doar o noapte într-una dintre căsuțele de la Dominic Boutique, într-un weekend prelungit în care am ajuns la Viscri vara trecură. Curtea arată superb, e un loc foarte idilic, în contrast cu strada prafuită pe care se află. O întreagă gospodărie tradiţională săsească de la sfârșitul secolului XVIII a fost restaurată, atât casa principală, cât și anexele. De exemplu, casa în care am stat noi era fosta bucătărie de vară și afumătoarea. În interior au păstrat atmosfera săsească tradițională (paturile sunt originale din acea perioadă). Este un loc ideal de cazare pentru a vizita Viscri și satele săsești apropiate.

4. Casa din Ilieni (Covasna)

Este o casă veche și recondiționată cu mult bun gust și atenție la detalii, îmbinând tradiționalul cu modernul. În aceeași curte locuiesc și proprietarii, un cuplu foarte amabil, iar casa lor, nou construita, păstrează același stil rustic-modern. Despre cum a fost la Ilieni am povestit aici.

5. Căsuța La Bubuțu (Câmpulung Moldovenesc)

Casa bunicilor a fost recondiționată și modernizată, iar acum primește oaspeți la Câmpulung Moldovenesc – un living generos la parter, cu șemineu, iar la etaj o cameră mare, iar lipită de casă, ca o anexă, este încă o cameră dublă, dar mai micuță. În curte sunt bazine cu păstrăvi, care pot fi gătiți de gazde la cerere. La restaurant încă se lucra când am fost noi, urmând să fie deschis curând. Iar partea cea mai bună este pârtia din fața casei, unde de multe ori am fost doar noi la săniuș.

One thought on “Case tradiționale recondiționate, unde te poți caza în România

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s